Hopp til innhold
Forsøk

Forsøk: Enzymer i spytt

I dette forsøket skal du påvise monosakkarider og polysakkaridet stivelse ved hjelp av Fehlings væske og jodløsning.

Hensikt

I dette forsøket skal du

  • undersøke om spytt påvirker sukkerartene før vi svelger maten
  • få erfaring med hvordan vi kan bruke jodløsning og Fehlings væske til å påvise ulike karbohydrater

Metode

er en klar blå væske som består av Fehling A og Fehling B. Denne blandingen brukes til å påvise ulike sukkerarter. Væsken blir mursteinsrød når den varmes opp i en blanding med monosakkarider og disakkaridene maltose og laktose.

Jodløsning (jod-kaliumjodidløsning) påviser polysakkaridet stivelse ved fargeomslag til mørkeblått/svart

Utstyr, løsninger og kjemikalier

  • Fehlings væske (Fehling A og Fehling B), ev. Benedicts løsning
  • jodløsning (1 %)
  • grovt knekkebrød
  • reagensglass (4 per gruppe)
  • begerglass med vann
  • varmebad (100 grader)
  • morter til knusing av knekkebrød
  • for å teste reaksjonen før forsøket
  • glukose løst i vann for å teste reaksjonen før forsøket
  • maltekstrakt og melk for å teste reaksjonen før forsøket

Før du starter forsøket

  1. Gjennomfør risikovurdering. Husk både sikkerhet og avfall. Fehlings væske er sterkt etsende (5 % NaOH), og kobberioner er farlig avfall.
  2. Planlegg og gjennomfør en forundersøkelse som gir deg et sikkert utgangspunkt for å tolke resultatene.

    1. På bildet øverst i artikkelen ser du hvordan Fehlings væske reagerer med ulike konsentrasjoner av glukose, men hvordan vil den reagere med maltose og laktose?

      Løs opp litt maltekstrakt og melk i vann i hvert sitt reagensglass.

    2. Tilsett Fehlings væske, og sett deretter reagensglassene i kokende vannbad.
    3. Hvis du har tid, kan du gjøre det samme med glukose og vanlig rørsukker.
    4. Huske å merke glassene!
    5. Bruk resultatene fra forundersøkelsen til å tolke resultatet i forsøket.

Framgangsmåte

  1. Merk reagensglassene A, B, C og D.
  2. Knus 1/2 knekkebrød i en morter.
  3. Fordel pulveret fra det knuste knekkebrødet i to reagensglass: A og B. En spiseskje er nok.
  4. Tygg en knekkebrødbit i minst 3 minutter, og fordel massen på reagensglassene C og D.
  5. Etterfyll med vann til alle 4 reagensglassene er halvfulle.
  6. Tilsett 2–3 dråper jodløsning i reagensglass C og D.
  7. Tilsett Fehlings væske i reagensglass B og D til de blir 2/3 fulle.
  8. Sett reagensglass B og D i kokende vannbad i cirka 5 minutter.

Dokumentasjon

  1. Observer og beskriv resultatet.
  2. Drøft eventuelle feilkilder, og skriv en konklusjon.

    1. Hvilke typer karbohydrater inneholder knekkebrødet du brukte?
    2. Hvordan påvirket tyggingen resultatet? Forklar!

Bruk gjerne en tabell til å registrere resultatene

registrere resultatene

Glass

Innhold

Reaksjon med jodløsning

Reaksjon med Fehlings væske

A

Knekkebrødpulver
i vann

---

B

Knekkebrødpulver
i vann

---

C

Tygd knekkebrød

---

D

Tygd knekkebrød

---

Skrevet av Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 13.10.2020