Komposisjon i kunst

Når du for eksempel skal male et bilde, må du ta stilling til hvor du skal plassere elementene i motivet ditt, og du må også ta stilling til hvordan de fungerer i sammen. Før du begynner å male, bør du planlegge komposisjonen. Bruk komposisjonsprinsippene som hjelp til å komme i gang. Da blir det lettere å få til et maleri som formidler det du vil.
Det er det ingen fasit på hvordan en komposisjon skal være. Når du starter prosessen med å komme fram til en komposisjon, bør du tenke etter om maleriet skal formidle ro og harmoni, eller om du vil ha fram noe som gir følelse av uro og spenning.
Tredeling
Start gjerne med å dele bildeflata i tre, både horisontalt og vertikalt. Da får du hjelpelinjer som kan gi et godt utgangspunkt for å plassere hovedmotivet. Du kan kombinere tredelingsregelen med andre prinsipper for komposisjon.
Balanse

Balanse vil si å skape likevekt i bildet. Hvis du har like elementer på begge sider av midtlinja, er det symmetrisk. Denne typen balanse gir et rolig, harmonisk uttrykk i komposisjonen.

Du kan skape mer spenning ved å trekke noe til side eller ha flere elementer på den ene sida. Da må du justere plasseringen for å beholde balanse i komposisjonen. Dette kaller vi asymmetrisk balanse.
Ved bevisst å bryte balanseprinsippet, kan du få til det motsatte av et rolig, harmonisk uttrykk.
Prøv ut ulike komposisjoner i lite format
Prøv ut idéer ved å lage små, raske skisser. Kombiner gjerne flere komposisjonsprinsipper, som rytme, blikkfang, linjeføring, gruppering, form- og størrelseskontraster. Dette er noen eksempler på hvilke komposisjonsprinsipper du kan vurdere å bruke. Det finnes flere.

Farger er en viktig del av uttrykket i et maleri og påvirker komposisjonen i stor grad. Det kan være lurt å velge fargepalett samtidig som du planlegger komposisjonen. Bruk en begrenset fargepalett, for eksempel en treklang. Ut fra disse kan du lage mange valører og fargenyanser. Vær oppmerksom på at en farge oppleves ulikt alt etter fargene den står sammen med. Å forberede fargepaletten frigjør deg fra å tenke på dette underveis i maleprosessen.
Tradisjonelt er formatet til et landskapsmaleri bredere enn det er høyt. Dette kalles også liggende format. Landskapsmalerier kan være harmoniske både i komposisjon og fargebruk, men kan likevel være dramatiske og fulle av spenning. Tenk deg et landskap med store, mørke uværsskyer over et hav med store bølger. Som kontrast kan du se for deg et grønt og frodig landskap en stille, solfylt sommerdag. I begge tilfellene vil komposisjonen være viktig for hvordan både spenning og harmoni kommer fram.
Prinsippet om tredeling er ofte brukt for å bestemme plasseringen av de store elementene i landskapsmalerier. I tillegg brukes de andre prinsippene for detaljene i maleriet.
Fargebruken vil selvfølgelig variere etter landskapet som er på maleriet, men generelt kan du merke deg at det som skal være langt borte, har kalde farger, mens det som skal være nært, er malt med varmere farger. Dette kalles luftperspektiv og er med å skape dybde i motivet.

Portrettmalerier har en hovedperson som motiv. De kan lages på mange ulike vis, men vi kjenner alle til klassiske portrettmalerier av kjente og ukjente personer. Disse er tradisjonelt malt i et format som er høyere enn det er bredt. Personen som er på portrettet, er enten malt i helfigur, fra livet og opp eller som nærbilde. I alle disse variantene er det logisk å bruke høydeformat.
Også på portretter er tredelingsregelen mye brukt. Øyepartiet vil være et naturlig blikkfang og er plassert der den øverste tredjedelen møter den midterste delen. De andre komposisjonsprinsippene brukes for å forsterke og skape variasjon i komposisjonen.

Stilleben er når kunstneren setter opp objekter i en gruppe og maler dette som et eget motiv. Typisk er gjenstander fra hverdagen, blomster og frukt. Ofte en kombinasjon av disse. Komposisjonen er nøye planlagt for å skape balanse og harmoni i bildet. Lys og skygge spiller en viktig rolle i å framheve formene og teksturene til objektene. Kunstneren bruker ofte tredelingsregelen for å plassere hovedobjektene på en måte som trekker betrakterens øyne inn i bildet.

L-komposisjon
L-komposisjon kan passe fint i et stilleben. Det vil si at objektene er satt opp etter formen til en L. Illustrasjonen viser eksempel på en L-komposisjon. En speilvendt L-form kan også være en mulighet for en slik komposisjon.

Bruk komposisjonsprinsipper i hverdagslivet også. For eksempel når du fotograferer. Da er det lett å prøve ut forskjellene og se hvilken effekt en gjennomtenkt komposisjon kan ha. Noen ganger må du bare flytte deg for å få den riktige vinkelen.
Skal du lage en utstilling med forskjellige kunstverk, setter du disse sammen slik at de vises på best mulig måte. Du komponerer utstillingen som en helhet.
Skal du henge opp bilder på veggen, kan du henge dem opp helt tilfeldig. Men bruker du det du kan om komposisjon, også når du henger opp en samling med bilder, kan hvert bilde komme bedre til sin rett.

Reflekter og diskuter
Studer fotografiene fra utstillingen av "Mot"-oppgaven. Hvilke komposisjonsprinsipper ser dere at elevene har brukt?
Relatert innhold
Komposisjon handler om å sette sammen deler til en helhet. Tredelingsprinsippet eller "rule of thirds" gir gode, balanserte komposisjoner i et bilde.
Lag egne, personlige versjoner av komposisjonene i oversikten. Bruk gjerne mer enn ett prinsipp i samme rute, men la hovedprinsippet komme tydelig fram.