Fagstoff

Kommunikasjon med mennesker som er synshemmet

Publisert: 05.01.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Pleier og beboer på en institusjon i samtale. Foto.

For den som er blind eller har nedsatt syn, er det trygt å vite hvem som er til stede, og hva som skjer rundt en. Si derfor fra til brukeren både når du kommer, og når du går. Fortell hvem du er, og om du er alene eller har noen med deg.

Når brukeren oppholder seg i et rom med flere til stede, kan det være vanskelig for brukeren å vite hvem du snakker til. Derfor bør du henvende deg til brukeren ved først å si navnet hans eller hennes eller ta forsiktig på armen hans eller hennes, slik at brukeren vet at det er han eller henne du snakker til. Du må imidlertid aldri ta på den synshemmede uten å gi deg til kjenne først.

Sørg for god belysning

Dersom brukeren har nedsatt syn, må du tilstrebe at han eller hun har mulighet til å se deg. Sørg for at det er god belysning i rommet, men vær oppmerksom på at lys ikke må blende brukeren. Ansiktet ditt bør være godt opplyst og vendt mot brukeren. Du kan gjerne spørre brukeren om hvor han eller hun synes det er best at du er plassert.

Hjelpemidler og ledsager

Det finnes ulike hjelpemidler som gjør at synshemmede kan klare seg godt i hverdagen. I noen situasjoner har brukeren behov for din hjelp som ledsager, for eksempel ved forflytning. Når du ledsager, skal du gå ett skritt foran, mens brukeren holder fast like over albuen din. Samtidig informerer du underveis, blant annet om hvordan omgivelsene er, og når dere møter på hindringer, slik som dørstokker og trapper.

Lær mer!

For å lære mer om øyesykdommer og andre fakta om syn kan du gå inn på denne sida: Fakta om syn

 

Følg denne lenkene Sansetap.no Synshjelpemidler og Tilrettelegging på sykehjemmet ved synstap  for å finne eksempler på hjelpemidler og tilrettelegging på ulike arenaer for mennesker med synshemming. Se filmene, og noter deg ting du synes er viktig. Ta med deg denne lista til der du er i yrkesfaglig fordypning, og se om du finner noe som lett kan forandres til det bedre for mennesker med synshemming.

Utfordringer til deg

Relatert innhold