Fagstoff

Chablis

Publisert: 07.07.2013, Oppdatert: 05.03.2017

På bildet ser du Tonnerre, som ligger nære Chablis og grønne vinmarker fra området Chablis.På bildet ser du Tonnerre, som ligger nære Chablis og grønne vinmarker fra området Chablis. Hummer og Chablis passer meget bra sammen. Her ser du den klassiske Hummer Thermidor.

bilde over vinområdet chablis i frankrikeKart over vindistriktet Chablis bilde av stein, lime, sitron og et glass med chablis.Stein, lime og sitrus er noen av hovedelementene i en klassisk Chablis.

Chablis

Området Chablis er det nordvestligste i Bourgogne. Chablis har vanskelige klimatiske forhold, og avkastningene kan variere mye både i kvalitet og kvantitet. Det produseres nesten utelukkende hvite viner av Chardonnay-druen. Vinene er tørre med fyldig smak med preg av sitrus og kraftig blomsterlignende bouquet.

Det er fire hovedgrupper av Chablis-vin:

Chablis Grand Cru er de beste. De kommer fra sju vinmarker som ligger i sørvendte skråninger nordøst for byen Chablis. Vinen er den kraftigste og den mest lagringsdyktige.

Chablis Premier Cru er de nest beste, og de kommer fra elleve vinmarker rundt byen Chablis. Sammenlignet med grand cru-vinene er de noe lettere og har noe mer begrenset holdbarhet.

Chablis er den tredje på rangstigen. De kan ha store kvalitetsmessige variasjoner og er best når de er 2–3 år.

Petit Chablis står nederst på rangstigen og lages vesentlig i distriktets ytterkant.

Vinene fra Chablis egner seg godt til finere retter av fisk og skalldyr (hummer) og til kaviar, løyrom og lodderogn.

Relatert innhold

Faglig