Skip to content
Article

Religion i populærkulturen – eksempler

Her finner du en liste med eksempler på religion i populærkultur. Du kan velge deg noe fra listen som du vil undersøke nærmere, eller la deg inspirere til å finne egne eksempler.

Musikk

Lady Gaga – Judas

Både teksten og videoen til denne sangen er fulle av bibelreferanser. Kanskje dere kan ha en konkurranse i klassen om hvem som kan finne flest?

Soulsaver – Revival

I videoen møter vi en mann med utfordringer på vei til et vekkelsesmøte. Underveis i møtet endres menneskene. Hvordan tolker du det? Se gjerne tekst og video i sammenheng.

Leonard Cohen – Happens to the heart

Både teksten og videoen til denne sangen har både filosofiske og religiøse referanser.

Lil Nas X – Montero (Call Me By Your Name)

Her fins referanser til Mosebøkenes skapelsesberetning i både tekst og video, men det er også mange andre referanser å ta tak i. Hva tror du artisten vil si med å bruke bibelreferanser? Her kan det være en idé å se på bakgrunnen til hans.

Omtrent samtidig gav artisten ut "Satansko", 666 i tallet, med menneskeblod i sålen og bibelreferanser (Luk. 10,18) på skoen.

Les mer: Lil Nas X i sko-kontrovers på VG

Karpe – Rigveda 10.90

I sangen "Rigveda 10.90" fra albumet Rett fra hjertet (2006) kritiseres kastesystemet i India. For å forstå sangen skikkelig er det viktig å ha forståelse for referansene til hinduismen.

Mona Haydar (ft. Jackie Cruz) – Hijabi

Mona Haydar er amerikansk rapper og aktivist. Sangen "Hijabi" handler om stolthet og identitet knyttet til bruk av hijab, og om fordommer kvinner med hijab møter i Vesten. Sangen "Dog" er om overgrep mot kvinner, men den inneholder også en del referanser til religion.

Dog av Mona Haydar på Vimeo

Sami Yusuf – The 99 Names

I sangen går Yusuf gjennom alle Allahs 99 navn. Mye av musikken til Yusuf handler om tro. Diskusjonen om musikk er tillatt i islam, har likevel gjort ham omdiskutert i noen miljøer. Se også The Praised Ones som er påvirket av sufitradisjonen.

Yusuf Islam (tidl. Cat Stevens) – A is for Allah

Dette er en sang beregnet for å lære barn om islam. Den populære artisten Zain Bhikha har også gjort en versjon. Bhikha framfører sangen med trommer og andre sangere og unngår derfor instrumentforbudet noen mener vi finner i islam.

Joik

Kjente artister som Mari Boine, Inga Juuso, Transjoik og ISÁK er formidlere av joik. Joik har tidligere vært knyttet til førkristen samisk religion, som musikk forbundet med blant annet sjamanens ritualer. Den er en sentral del av samisk kulturarv og finnes i flere former. Det er også mulig å joike historier, personer og steder. Det vært noen utfordringer når det gjelder rettigheter til bruk av tradisjonelle joiker i populærkulturelle sammenhenger.

Se artikkelen om joik hos Store norske leksikon

Buddhismen

Buddhistforbundet har samlet flere sanger på sine sider – blant andre en sang om Poson-høytiden framført av srilankiske Sanuka Wickramasinhe. Teksten er oversatt.

Sang om Poson-høytiden på Buddhistforbundet

Metall

Mange band innenfor de forskjellige metallsjangrene bruker elementer fra religioner. Se gjerne hvordan for eksempel band som Ghost, Mayhem og Dimmu Borgir tar i bruk elementer fra både levende og "døde" religioner i bilder, kostymer, videoer og tekst.

Radioinnslag på Studio 2, P2: Det svenske musikkfenomenet Ghost

Tegneserier

The 99

The 99 er en tegneserie basert på Allahs 99 egenskaper. I 2010 ble det laget en serie der heltene fra The 99 slo seg sammen med The Justice League of America for å redde verden.

TED Talk med skaperen av serien (på engelsk). Klipp fra tegneserien fra 11.00.

Les artikkelen "Muslimske superhelter i tegnefilm" på NRK

Pokémon

Pokémon er inspirert av shintoisme. Flere av dem vi møter, representerer ulike kamier (guder) og yokaier (ånder).

Valhall

Den danske tegneserietegneren Peter Madsen har tegnet serienValhall. Her finner du mange fortellinger fra norrøn mytologi som for eksempel: "Historien om Iduns gylne epler", og "Hva som skjedde da Loke drepte Balder". Peter Madsen har også tegnet Menneskesønnen – en historie om Jesus basert på de fire evangeliene.

Fortellinger (bøker, filmer, TV-serier og spill)

Margareth Atwood – A Handmaid's Tale (Tjenerinnens beretning)

Boken, og TV-serien som ble laget senere, handler om et dystopisk samfunn der religion brukes som begrunnelse for undertrykkelse.

Trailer for sesong 1 av TV-serien på Vimeo

Intervju med Margareth Atwood om innholdet i boken på Vimeo (engelsk)

Matrix

Filmserien om Neo kan tolkes ut fra flere religiøse tradisjoner. Blir Neo en slags Messiasfigur idet han gjenoppstår? (kristendommen). Er verden vi lever i en illusjon? (hinduismen). Lever Neo i en tilstand av uvitenhet, og er denne uvitenheten er lidelse? Morpheus jobber med Neo for at han skal få den rette innsikten (buddhismen).

Vi finner også populærkulturelle referanser som for eksempel Alice in Wonderland og The Wizard of Oz, som igjen kan studeres fra et religionsfaglig utgangspunkt.

Rick Riordan

Forfatteren Rick Riordan har skrevet bok-serier basert på gresk, romersk, egyptisk og norrøn mytologi. Noen av dem han skrev om Percy Jackson ut fra gresk mytologi, er også filmatisert.

Marvel og norrøn mytologi

I flere av Marvel sine serier finner vi elementer tatt fra norrøn mytologi. Tor med hammeren har egne filmer: Thor (2011), Thor: The Dark World (2013), Thor: Ragnarok (2017) og Thor: Love and Thunder (2022). I 2021 kom det ut en egen serie om Loke: Loki. I tillegg finner vi både Tor (Thor) og Loke (Loki) i Avengerfilmene. I filmene finner vi også andre karakterer og elementer tatt fra den norrøne mytologien som Heimdal, Mjølner og Bifrost.

Her har det også vært en spennende diskusjon om opphavsrett. Bør Disney kunne eie rettighetene til norrøne guder?

Skrekkfilmer

Her ser vi gjerne religion brukt med motsatt fortegn. I Midnight Mass (2021) er det noe med den nye presten på øya. Bibelen blir her brukt til å unnskylde det de aller fleste kristne vil finne problematisk – i beste fall. I klassikerne Eksorsisten (1973) og The Omen (1976) ser vi hvordan det onde bruker barn for å komme seg fram i verden.

Life of Brian

I Monty Pythons film Life of Brian (Profeten Brians liv og historie) (1979) kan vi finne mange paralleller mellom livene til Jesus og profeten Brian. Filmen blir sett på som en kritikk av politisk radikale venstrebevegelser og religiøse fanatikere, men ble i sin tid forbudt å vise i Norge fordi den ble regnet som .

Disco

Filmen handler om Mirjam som etter en kollaps går gjennom forholdet sitt til Gud ved å oppsøke andre kristne menigheter.

Her kan du se filmen Disco på NDLA film.

Religiøse skikkelser på film

Kundun (1997) er en film basert på etterlatte skrifter og livet til den 14. Dalai Lama. I filmen Little Buddha (1993) følger vi en annen gutt som vurderes som den neste Dalai Lama. Vi får også historien til Siddharta Gautama og hans vei til oppvåkning.

Det finnes flere filmer som forteller om Moses. I dag er nok den mest kjente Prinsen av Egypt (1998). Også Jesus framstilles i flere filmer. The Passion of the Christ (2004), Jesu siste fristelse (1988) og Son of God (2014) er eksempler. Mary Magdalene (2018) hevder å fortelle den sanne historien om den bibelske skikkelsen med samme navn.

I 2015 kom storfilmen Muhammad: The Messenger of God. Vi følger profeten gjennom de 12 første årene hans. Filmen er filmet slik at den ikke viser profetens ansikt.

Fantasy-serier

Seriene om Harry Potter, Narnia og Ringenes herre har alle aspekter ved seg som kan passe inn i flere religiøse tradisjoner. Sentralt står kampen mellom det gode og det onde, og det er ikke vanskelig å identifisere frelsesskikkelser. Alle tre forfattere har uttalt at de regner seg som kristne.

Både Tolkien og Lewis, forfattere av henholdsvis Ringenes herre og bøkene om Narnia har selv satt bøkene sine inn i en kristen kontekst.

Blant kristne og muslimer er det tilhengere av Harry Potter som mener at de følger verdiene i religionene. Andre mener at innslag av magi og okkultisme gjør at troende bør holde seg borte fra denne typen litteratur.

Assasin's Creed – Valhalla

Spillet hevder å vise gammel norrøn religion, men som Jane Skjoldli sier i introduksjonsvideoen "Religion og populærkultur", snakker vi kanskje heller om norrønsinspirert moderne nypaganisme. I spillet finnes det også referanser til kristendommen når vikingene er ute og plyndrer kirker og klostre i Storbritannia.

God of War: Ragnarok

I dette spillet følger vi far og sønn som skal prøve å stoppe Ragnarok. Gjennom spillet møter, samarbeider og sloss de blant annet med norrøne guder.