Skip to content
Exercise

Eksperimenter med komposisjonsprinsipper

Bruk ulike komposisjonsprinsipper og bli bevisst på hvordan du plasserer elementer i forhold til hverandre. Kruseduller, punkter, sirkler, trekanter, firkanter – alt er greit i denne øvelsen. Velg det du vil av redskaper og materialer, og utforsk mulighetene.

Tips til læreren

Start gjerne med at elevene snakker sammen to og to om hva komposisjon kan være.

Ark eller skissebok?

Vurder om det skal brukes eget ark som skal henges opp, eller om elevene skal bruke skissebok. Ark elevene har arbeidet på, kan lett forsvinne, så det kan være en god løsning å gjøre øvelser i skisseboka. Elevene har da disse øvelsene som referanser for senere arbeid.

Øve på måling og å bruke T-linjal

Øvelsen er en anledning til å lære elevene å bruke T-linjal og å jobbe nøyaktig med et oppsett. Like verdifullt er det å tegne opp omtrentlige mål og plasseringen av dem på rutene og bare fokusere på selve komposisjonsprinsippene.

Lage en mal

Det går også an å lage en mal i papp i samme størrelse som rutene. En mal som har 105 mm bredde og 75 mm høyde (A7-format) har samme proporsjoner som A-serien. Komposisjonen kan derfor lett forstørres til å passe til for eksempel et A3-format. Elevene kan trene på nøyaktig måling og kutting om de lager sin egen mal i kartong.

Utskrift av oversiktsark

En utskrift til hver elev av PDF-en med oversikt over komposisjonsprinsippene (nedenfor) er hensiktsmessig. Da trenger ikke elevene å ha datamaskinen framme. Dette er en fordel også for oppmerksomhet og tilstedeværelse i oppgaven.

Lære av hverandre

Halvveis i arbeidsøkta kan elevene sirkulere i klasserommet og se på hvordan de andre har løst oppgaven så langt.

Plakat til klasserom

PDF-en med oversikt over komposisjonsprinsippene kan skrives ut i stort format uten å miste kvalitet. Den kan for eksempel henges opp i klasserommet som referanse gjennom skoleåret. PDF-en kan også redigeres i Illustrator.

Tips om denne metoden

I denne metoden setter du opp små ruter på ei side i skisseboka di. Fordelen med dette er at du:

  • kan komme over "skrekken for det blanke arket".

  • kan utforske idéskisser, teknikker, farger og komposisjoner i et lite format.

  • kan eksperimentere og teste ut ulike idéer som forarbeid til et større prosjekt.

Bruk denne metoden i oppgaver du skal jobbe med, også i framtida. Størrelse og antall ruter kan du justere slik at det passer til det prosjektet du skal jobbe med.

Utstyr

  • tegneark i A3-format

  • blyant

  • valgfrie redskaper og materialer, for eksempel fargeblyanter, tusjer, maling, papirbiter eller utklipp fra magasiner

Del 1: Sett opp rutene

Fritt oppsett

Tegn opp 3 x 3 ruter som er omtrent 10 x 7 cm på ett eller flere ark. Skisseboka egner seg godt til dette.

Stramt oppsett

Hvis oppgaven skal stilles ut, blir det bra å bruke et stramt oppsett. Da tegner du opp 3 x 3 ruter på et liggende A3-ark. Sett opp den første ruta 16 mm fra toppen av arket og 32,5 mm fra venstre side. Rutene skal ha en bredde på 105 mm og høyde på 75 mm. Mellom rutene skal det være 20 mm. Bruker du disse målene, vil rutene få jevn fordeling på arket.

Dette kan virke pirkete og omstendelig, men gjør det til en vane å jobbe nøyaktig med oppsettet i denne øvelsen. Her er det bare rammene som følger et stramt oppsett.

Du kan laste ned en oversikt med beskrivelse av komposisjonsprinsippene under her.

  • Last ned oversikt "Ni komposisjonsprinsipper"

  • Del 2: Lag dine egne komposisjoner

    Lag dine egne, personlige versjoner av komposisjonene i oversikten. Bruk det du vil av tegne- og maleredskaper. Du kan bruke mer enn ett prinsipp i samme rute, men la hovedprinsippet komme tydelig fram. Skriv hvilke komposisjonsprinsipper som vises under hver rute. Det er ikke fasitsvar på hvordan man komponerer. Prinsipper er bare en hjelp til å komme i gang.

    Del 3: Bonusoppgave

    Ta den komposisjonen du liker best. Lag en ny versjon på A5-format og juster den etter ønske.

    CC BY-SA 4.0Written by: Bjørn-Ole Schjølberg.
    Last revised date 05/05/2024