Skip to content

You are now in a learningpath

Subject Material

Lag presentasjonen

Hvordan skal du lage en god presentasjon når du sammenlikner språk?
Fire elever står foran en stor skjerm og bakom en pult. En av elevene holder et manuskript, en holder ei bok og en har en pc foran seg. Foto.

Dette er en læringssti om å sammenlikne førstespråket ditt med norsk. Gå til artikkelen "Presenter en sammenlikning av førstespråket ditt og norsk" for å komme til første steg i stien.

Lag en presentasjon

Nå skal du gjøre om stoffet du har samlet inn til en presentasjon. Vi anbefaler at du bruker et , som for eksempel PowerPoint. Da kan du skrive inn eksempler på norsk og førstespråket ditt.

Men du kan også skrive på tavla underveis mens du presenterer. Det kan fungere fint hvis du vil forklare mens du skriver.

Tips 1: Ikke for mye tekst

Hvis du bruker et presentasjonsverktøy, holder det at du har ei overskrift som viser hvilket tema du har, noen stikkord og gode eksempler fra både førstespråket ditt og norsk.

Her ser du et eksempel på et lysark som har passe informasjon:

Et eksempel på et lysark som har passe informasjon i form av både tekst og eksempler. Eksemplene viser hvordan man kan bruke bokser og farger for å sammenlikne ulike språk. Illustrasjon.

Tips 2: Husk eksempler

Husk å lage gode eksempler. Det er når du sammenlikner ord og setninger fra førstespråket ditt med norsk, at du viser at du har forstått teorien. Jo flere eksempler, jo bedre.

Se for eksempel på forskjellen på de to lysarkene under. Det første er uten eksempler, mens det andre er med. Legg merke til hvor mye enklere det er å forstå forklaringene når det er eksempler.

Et eksempel på et lysark som inneholder bare tekst og ingen eksempler. Illustrasjon.
Et eksempel på et lysark som inneholder både teori og eksempler. Eksemplene er plassert i bokser til høyre for teorien. Teoridelen forklarer hvordan substantiv blir bøyd på norsk og somali. Eksemplene viser hvordan konkrete ord blir bøyd. Det norske ordet er "En bil – bilen – biler – bilene". De somaliske ordene er "hode – hoder" og "somalier – somaliere". Illustrasjon.

Tips 3: Bruk fagbegreper

Se på side 2 i presentasjonen om somali igjen. Legg merke til alle fagbegrepene som er brukt: "tall", "bestemthet", "suffiks" og så videre.

Bruk fagbegreper i presentasjonen din. Da viser du at du kan begreper om grammatikk.

Tips 4: Visualiser

Å "visualisere" betyr å gjøre noe synlig. Prøv å visualisere forskjeller og likheter mellom førstespråket ditt og norsk. Det kan være farger, tykk skrift, piler eller annet. Fordelen er at det blir enklere for medelevene dine å forstå.

Her kan du se et eksempel på hvordan SVO-språk og V2-regelen blir visualisert med farger og mønstre:

Ei setning med subjekt, verbal, objekt og adverbial. Eksempelsetninger på norsk: "Adam spiser pizza i dag" og "I dag spiser Adam pizza". Eksempelsetninger på engelsk: "Adam eats pizza today" og "Today Adam eats pizza". Illustrasjon.

Går du videre i læringsstien, vil du få tre gode råd om hvordan du kan holde presentasjonen.

Related content

CC BY-SAWritten by: Åsa Abusland.
Last revised date 12/01/2023