Skip to content

Subject Material

Preteritum eller perfektum?

Synes du det er vanskelig å forstå når du skal bruke preteritum, og når du skal bruke presens perfektum på norsk? Denne artikkelen kan gjøre deg litt klokere.
Strekfigur som hopper over ordet verb. Illustrasjon.

Dette er første steg i en læringssti om preteritum og presens perfektum.

Før du leser

Se nærmere på disse fagbegrepene før du leser teksten:

Fortid
Fortid er tida som har vært før taleren snakker, for eksempel for en time siden eller i går.
Nåtid
Nåtid er det som skjer akkurat nå: "Ja, jeg er hjemme nå."
Preteritum
Preteritum er en form vi bruker for å bøye verbet i tid. Vi bruker preteritum når vi viser til at noe har skjedd i fortid: "Jeg besøkte ham i går." Her står verbet "besøker" i preteritumsformen "besøkte".
Presens perfektum
Presens perfektum er også en form som viser til fortid. For å lage presens perfektum må vi ha et hjelpeverb i presens og hovedverbet i perfektum: "Jeg har besøkt ham." I denne setningen er "har" hjelpeverbet, og "besøkt" er hovedverbet. Presens perfektum kalles også bare "perfektum".

Om preteritum og presens perfektum

Det er ikke rart om du synes det er vanskelig å bruke preteritum og presens perfektum på riktig måte. Begge formene av verbet forteller jo om noe som er slutt, altså om . Dette er altså den viktigste likheten mellom preteritum og presens perfektum.

Så når skal du velge preteritum, og når skal du velge presens perfektum når du snakker eller skriver om fortid?

Preteritum

Svaret er at du skal bruke preteritum når du snakker om noe som har skjedd, og som er avsluttet. Du bruker også preteritum når du er spesielt opptatt av noe skjedde på. Se for eksempel på disse to setningene:

  • "Jeg øvde til prøven i går." ("øvde" er preteritum.)

  • "Jeg bodde i Trondheim i fjor." ("bodde" er preteritum.)

I begge disse eksemplene er handlingen avsluttet. Den første setningen, "Jeg øvde til prøven i går", kan være svaret på spørsmålet "Hva gjorde du i går?".

Strektegning som viser ei tidslinje. Øverst er det et spørsmål i ei snakkeboble: "Hva gjorde du i går, Ali?" Under personene er det ei tidslinje. Til høyre står det nåtid. En person, Ali, står på den delen av tidslinja som er merket nåtid. Han peker bakover og sier: "Jeg øvde til prøven." Til venstre på tidslinja står det "i går". Der er det en tegning av Ali som står og leser i ei bok. Illustrasjon.



Den andre setningen "Jeg bodde i Trondheim i fjor" kan være svaret på spørsmålet "Når bodde du i Trondheim?" eller "Hvor bodde du i fjor?". Tidspunktet er viktig. Derfor er preteritum riktig.

Simple past

Hvis du kan engelsk, kan det hjelpe deg å sammenlikne norsk preteritum med simple past på engelsk. I likhet med preteritum på norsk, bruker du simple past når du viser til en handling fra fortida som er avsluttet:

  • "Jeg snakket med henne i går." = "I spoke with her yesterday." ("snakket" og "spoke" er begge preteritum.)

  • "Vi gjorde leksene sammen på torsdag." = "We did the homework together on Thursday." ("gjorde" og "did" er begge preteritum.)

Presens perfektum

Nå skal vi prøve å skrive de samme setningene som over, men bruke presens perfektum i stedet for preteritum:

  • "Jeg har øvd til prøven (i går)." Her er "har øvd" presens perfektum.

  • "Jeg har bodd i Trondheim (i fjor)." Her er "har bodd" presens perfektum.

Her har vi satt i parentes. Grunnen er at setningene høres feil ut med tidsadverbial. Når vi bruker presens perfektum, er vi ikke opptatt av tidspunktet.

Perfektum handler om nåtid

Vi bruker nemlig perfektum når en handling i fortid har for . Hvis noen spør "Er du klar for prøven (som vi har i dag)?", er det riktige svaret – hvis du er klar fordi du har øvd mye – "Ja, jeg har øvd mye".

Strektegning som viser ei tidslinje. Øverst er det et spørsmål: "Er du klar for prøven, Ali?" Lengst til venstre er tidslinja merket fortid. Her er det en gutt som leser. Midt på er tidslinja merket nåtid. Her står Ali, han sier: "Ja, jeg har øvd mye." Lengst til høyre er tidslinja merket framtid. Her er det bilde av en prøve. Illustrasjon.

Det samme gjelder setningen "Jeg har bodd i Trondheim". Det er ikke som er viktig her, men stedet. Kanskje er det et svar til noen som spør "Har du bodd noen andre steder enn i Bergen?".

Eldre dame sitter i en stol, og en helsearbeider sitter på huk ved siden av. Foto.

Present perfect

Bruken av presens perfektum på norsk kan sammenliknes med present perfect på engelsk. Likheten er at begge språkene bruker formene når en avsluttet handling har konsekvenser for nåtida:

("Er du sulten?") "Nei, jeg har allerede spist." = "No, I have already eaten." ("har spist" og "have eaten" er begge presens perfektum.)

Flere eksempler

Her er flere eksempler som skal hjelpe deg med å forstå forskjellen på preteritum og perfektum:

Preteritum og perfektum

Spørsmål og forklaring

Preteritum

Perfektum

Feil svar

Vil du bli med til Anna?

Nei, jeg besøkte Anna i går.

Nei, jeg har allerede besøkt Anna.

Nei, jeg besøkte Anna. / Nei, jeg har besøkt Anna i går.

Forklaring

Verbet viser til "i går". Her er ikke selve tida viktig, men konsekvensene for nåtida: Jeg blir ikke med nå, for jeg har allerede besøkt henne.Preteritum høres feil ut når du ikke viser til et spesielt tidspunkt. Perfektum høres feil ut når du viser til tidspunkt.

Har du vært i Nord-Norge?

Ja, jeg var der for fire år siden.Ja, jeg har vært der.Ja, jeg har vært der for fire år siden. / Ja, jeg var der.

Forklaring

Bruk av preteritum viser til tidspunktet.Tidspunktet er ikke viktig.Tidspunktet det skjedde på, er i fokus. Bruk preteritum og tid sammen.

Kommer du på trening i dag?

Ja, jeg var syk i går, men nå er jeg frisk.

1. Nei, jeg har vært syk.

2. Nei, jeg har vært syk siden tirsdag.

Nei, jeg var syk siden tirsdag.

Forklaring

Sykdommen er avsluttet, derfor preteritum.

1. Svaret viser at personen er ferdig med å være syk, men kanskje ikke føler seg klar for trening ennå (konsekvenser for nåtid).

2. Svaret viser at personen fortsatt er syk.

Hvis noe startet i fortid og fortsatt skjer, skal du bruke perfektum. "siden tirsdag" viser at noe fortsatt skjer.

Gå videre i læringsstien for å øve deg på å bruke preteritum og perfektum i setninger.

Related content

CC BY-SAWritten by: Åsa Abusland.
Last revised date 01/08/2024

Learning content

Verb