Skip to content
Films and Film clips

Filigranssølvsmed

Filigranssølvsmeden lager utsmykninger til bunader og folkedrakter ved å bruke sølvtråd og sølvkuler til å skape dekorative mønster, ofte festet til ei sølvplate.

Filmen som viser produksjonen av ei sølje, er laget av Gry Grindbakken, Galleri Grindbakken.

Filigran

Fil betyr tråd, og gran er små kuler. Vi kjenner filigran best fra søljer til bunader og festdrakter. Kjennetegnet på filigransarbeid er at det er satt sammen av mange små metalldeler. Tynne tråder bøyes, flettes eller vris og settes sammen med små kuler til ulike mønster. Mønstrene loddes sammen eller til et underlag.

Filigranssølvsmed

En filigranssølvsmed lager bunadssølv som søljer, beltespenner, knapper og halsringer og ulike smykker som kjeder, armbånd og ørepynt. Reparasjoner og restaureringer av filigransarbeider er også en del av arbeidet.

Som filigranssølvsmed bør du kjenne til tradisjoner, symboler og geografiske særpreg. Kreativitet og formsans er viktig. Du må også være nøyaktig i arbeidet ditt.

Utdanning

Utdanningen for å bli filigranssølvsmed er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du vg1 håndverk, design og produktutvikling eller vg1 teknologi- og industrifag. Det andre året velger du vg2 gull- og sølvsmedhåndverk. Etter to år i lære i filigranssølvsmedfaget kan du ta svennebrev. Dersom du ønsker å ta videreutdanning etter å ha fått nok praksis, kan du også ta mesterbrev i filigranssølvsmedfaget.

CC BY-SA 4.0Written by: Kristine Kandal-Ilagsmoen and Inger Gilje Sporaland.
Last revised date 03/11/2021