Skip to content
Article

Orgelbygger

Orgelbyggere lager, vedlikeholder og restaurerer orgler. De utfører snekkerarbeid, mekanisk arbeid, pipemakerarbeid, montering og utforming av klang.

De fleste orgler finnes i kirker, noen også i konsertsaler, skoler og private hjem. Et orgel består av mange deler som bygges og settes sammen til et ferdig instrument.

Orgelbyggerfaget er et omfattende yrke, der du kan spesialisere deg innen mange fagområder:

  • arkitektur

  • konstruksjon og tegning

  • tre- og metallarbeid

  • data og elektronikk

  • overflatebehandling

  • utforming av klang (intonasjon)

Restaurering og reparasjoner av eksisterende instrumenter er en stor del av jobben, men orgelbygging kan også være nyskapende. Det omfatter arbeid i mange stilretninger, fra renessanse, barokk og romantikk til modernisme.

Når et nytt orgel blir designet og konstruert, er det viktig å tilpasse det til rommets arkitektur og akustikk. Alle orgelets vesentlige deler og funksjoner blir tegnet, før orgelet bygges opp i verkstedet. Etterpå blir det demontert i store moduler for frakt. Til slutt monteres og intoneres orgelet i lokalet det skal brukes i.

De største orglene kan ha flere tusen piper, fra 12 millimeter tonelengde til over 10 meter. De viktigste delene i et orgel er orgelhus, belger, vindlader, traktur, registratur, spillebord og pipeverk. Luft blåses inn i belgene ved hjelp av en elektrisk vifte. Organisten trekker ut et eller flere registertrekk for å velge hvilke stemmer som skal benyttes. Når en tangent trykkes ned, åpnes en ventil i vindladen for å slippe luft inn i den aktuelle pipa. Pipene er laget i forskjellige treslag eller av en metallegering av tinn og bly.

Egenskaper

Som orgelbygger må du være musikalsk og ha teknisk innsikt og kunnskap om mange materialer og teknikker. Du bør ha godt håndlag og kunne jobbe både selvstendig og i samarbeid med andre.

Utdanning

Utdanninga for å bli orgelbygger er to år i videregående skole og tre år i lære i bedrift. Det første året tar du vg1 håndverk, design og produktutvikling, vg1 teknologi- og industrifag eller vg1 bygg- og anleggsteknikk. Det andre året velger du vg2 trearbeid. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Utdanninga tar fem år til sammen, og yrkestittelen er orgelbygger.

CC BY-SA 4.0Written by: Kristine Kandal-Ilagsmoen.
Last revised date 08/30/2021