Design og strikk dine egne votter
Den 16 år gamle gjeterjenta Marit møtte opp på kirkebakken med selvstrikka votter en vintersøndag i 1857. Historien forteller at det flotte mønsteret med åttebladsroser vakte oppsikt blant bygdefolket.
Det å strikke i to farger ble raskt populært. Fortsatt strikker vi votter etter samme prinsipp. Selbuvotter regnes som et verdifullt tradisjonsprodukt, der materialer, teknikk og design har høy kvalitet.
La deg inspirere av historien om selbuvotten og lær om mønsterbygging i videoen og artikkelen under. Bruk dette som utgangspunkt for å designe din egen vott. Hvis du vil lage et symmetrisk mønster, kan du bruke et speil i arbeidet med diagrammet.
Related content
Vi kan lage mønster ved å gjenta en form eller et mønsterelement. Gjentagelse, dreiing og speilvending kan skape spennende mønster.
Del 1: Inspirasjon
- Søk etter bilder og la deg inspirere av tradisjonene for selbuvotter. Se om det er spesielle trekk du liker og ønsker å videreføre, men jobb helt fritt både med farger og mønster.
- Samle inspirasjon og lag et stemningskart der du formidler idéene dine. Lag gjerne en kombinasjon av mønsterelementer og fargeinspirasjon.
Del 2: Idéutvikling
- Tegn raske idéskisser og velg ut de du synes egner seg best til vottedesign.
- Gå videre med mønstermalene og tegn gjerne flere forslag. Vær oppmerksom på at vrangborden og tommelen kan brukes som et ekstra designelement. Du kan for eksempel strikke en kontrastfarge i glattstrikk, uten mønster.
Files
Mønstermalen er tegnet i en tabell. Dette gjør at du kan jobbe digitalt med diagrammet. Men den kan selvsagt også skrives ut, slik at du jobber med mønsterbygging for hånd. Bruk gjerne markeringstusjer med flat pennesplitt som fyller rutene på en grei måte.
Du skal jobbe med to farger i mønsteret om gangen, det vil si at du strikker med maks to farger om gangen. Trådsprangene fra en farge til en annen bør ikke være lenger enn 7–8 masker.
Del 3: Eksperimentering
Strikk en prøvelapp og test både fargekombinasjon og strikkefasthet.
Del 4: Gjennomføring
Bestem deg for design, og start strikkingen. Husk at du må speilvende tommelen på hver sin side på de to vottene, slik at du får en venstre- og en høyrevott.
Del 5: Presentasjon og vurdering
- Plasser vottene dine inn i et miljø som kan forsterke idéen din. Ta bilder som får fram at vottene dine er et nyskapende produkt.
- Bli enig med læreren din hvordan du skal presentere designprosessen din.
Vurder arbeidsprosessen og produktet ditt:
- Hvordan du har blitt inspirert av et tradisjonelt produkt og hvordan du har brukt dette i designprosessen med dine egne votter?
- Hvordan fungerer mønsteret og fargebruken i vottene?
- Vurder kvaliteten i håndverket du har utført.
- designprosess med stemningskart
- strikkeprøver, materialprøver
- de ulike løsningsforslagene, malene med påtegnet mønster
- ferdig strikka votter
- foto av vottene i miljø
Related content
Åttebladsrose er et ornament som er brukt i mange kulturer, og i ulike teknikker og materialer. I Norge kjenner vi det fra Selbu i Sør-Trøndelag.