Garn og tekstilfibre
Garn er tekstilfibre som er spunnet sammen til en sammenhengende, lang og jevn tråd. I filmen følger vi prosessen fra norsk ull til ferdig Fritidsgarn.
Garnets kvalitet og egenskaper er avhengig av hva slags fiber som blir brukt. Ulike fibre har forskjellig lengde, tykkelse, elastisitet, krus og glans. I tillegg vil tykkelsen på garnet og hvor hardt det er spunnet, gi ulike kvaliteter. Hvor parallelle fibrene i garnet er, har mye å si for garnets egenskaper.
Kardegarn
Kardegarn er garn som bare er kardet og ikke kjemmet. Fibrene ligger ikke parallelt, og det er oftest også både korte og lange fiber i garnet. Når fibrene ligger på kryss og tvers, skaper det volum og gir garnet god isolasjonsevne. Kardegarn er lett, varmt og luftig og mye brukt i dag.
Kamgarn
Kamgarn var mer brukt tidligere. Dette garnet blir kjemmet før spinning. Da forsvinner kortere fiber, og fibrene blir liggende mest mulig parallelt. Det isolerer ikke så godt som kardegarn, for det er mindre luft mellom fibrene. Kamgarn er tungt og tett og danner klare rene mønster ved tofarget strikk.
Naturfiber
Det ligger i ordet at naturfiber er hentet fra naturen. Felles for naturfibre er at de tar lett opp fuktighet. (Da ser vi bort fra asbest som er en helseskadelig mineralfiber.)
Animalske fibre
Animalske fibre kommer fra dyr. Mest kjent er saueull, men vi lager også garn fra geiter og alpakkaer. Fibrene vi får fra dyrehår består av protein. Fibrene har en ujevn og ru overflate med små skjellceller som ligger som takstein.
Vegetabilske fibre
Vegetabilske fibre framstilles av planter som for eksempel bomull og lin.
Felles for kunstfibre er at de er kunstig framstilt. Viskose blir for eksempel laget kjemisk av cellulose fra trær.
Syntetiske fibre
Syntetiske fibre er en samlebetegnelse for fibre som framstilles syntetisk med råolje som viktigste råstoff. Disse fibrene er ikke nedbrytbare. De syntetiske fibrene lukter fort svette og må vaskes ofte. Med tanke på miljøet bør vi erstatte syntetiske fibre med naturfibre.