Bærekraft i tradisjonshåndverk
Bærekraftig utvikling handler om hvordan vi kan imøtekomme dagens behov uten at vi ødelegger for generasjonene som kommer etter oss.
Miljømessige, økonomiske og sosiale forhold henger sammen. Hvordan vi lever og bruker ressurser, påvirker både lokalsamfunnet og jordkloden vår.
Ressursbevissthet og grønn omstilling er en trend som forskere mener vil prege utviklinga de neste tiåra (CSIRO, 2022). Vi må slutte å tenke at ressurser har en begynnelse og en slutt, men heller fokusere på at produkter skal vare og kunne omdannes til nytt råmateriale. Her kan vi lære av generasjonene før oss. De levde tettere på naturen og brukte ressurser fra lokalmiljøet. Materialer ble brukt om igjen, og de reparerte i stedet for å kaste.
Som håndverkere kan vi tilby tjenestene våre. Vi kan bidra til at flere setter i stand det de allerede har. Da utnytter vi materialer og demper press på produksjonen.
Bærekraftig produksjon handler både om å utføre et håndverk uten bruk av giftstoffer og om å begrense bruken av energi og naturressurser. Håndverkstradisjonene våre bygger på en bærekraftig livsstil. Kunnskap om miljøvennlige teknikker og bruk av naturmaterialer gikk tidligere i arv. Denne kulturarven er med på å forme identiteten vår og kan skape arbeidsplasser også i framtida.
Håndverkere må kunne drive lønnsomt. Vi må gjøre kundene bevisst på at det lønner seg betale for kvalitet og miljøvennlig produksjon. Flere ønsker å støtte lokale bedrifter og ser verdien av å investere i håndverksprodukter.
Det meste av miljøbelastninga til et produkt blir avgjort allerede i designfasen. Her bestemmer vi hvilke materialer vi skal bruke, og hvordan produktet skal framstilles. Målsetningen må være å skape produkter med livstidsgaranti som det går an å reparere. Materialene bør kunne resirkuleres og brukes på nytt (Circular Norway, u.å.).
I en designprosess kombinerer vi gjerne tradisjon og nyskaping. Vi må kunne faget for å føre håndverksarven videre og utføre et godt arbeid. Samtidig kan det være spennende å tilføre produktene noe nytt. Uavhengig av hva vi legger mest vekt på, kan vi skape unike gjenstander med lang levetid.
Å bruke ressurser på en ansvarlig måte er en del av håndverkstradisjonen vår. Det kan innebære å bruke lokale og fornybare ressurser eller å gjenbruke materialer fra tidligere prosjekter. Vi må også unngå å bruke kjemikaler som er skadelige for helse eller miljø.
Vi må kunne rekonstruere en bygning eller gjenstand for å ta vare på kulturarven vår. Da må vi ha kunnskap om hvordan de opprinnelig så ut, og hvordan håndverket ble utført.
Redesign er en kreativ prosess, der du tar utgangspunkt i et eksisterende produkt for å skape noe nytt. Lisa Sundvall er en skomaker som redesigner sneakers. I denne prosessen legger hun vekt på kvalitet, både i materialbruken og i hvordan hun utfører håndverket.
I filmen under viser en møbeltapetserer hvordan hun hjelper kunder til å gi brukte møbler en stil og funksjonalitet som passer dem.
Vi kan også spørre oss om vi trenger produkter vi bare bruker en sjelden gang. I tekstilbransjen finner vi plattformer for bærekraftig mote. Her kan du leie klær, i stedet for å ha dem hengende i skapet og bare bruke dem ved et par anledninger.
Håndverkstradisjonen vår er bærekraftig i seg selv. Ved å reparere og skape nye håndverksprodukter som holder høy kvalitet, kan du være med å bidra til en bærekraftig utvikling.
Related content
En gullsmed, en smed og en møbelsnekker utveksler erfaringer og snakker om hvordan etterspørsel, trender og bærekraft påvirker utviklinga av et håndverk.
Hva mener vi med bærekraftig materialer og produkter? Hva skal til for at materialer og produkter kan kalles bærekraftige?