Hva produserer vi i veksthusa våre?
Hva produserer vi i norske veksthus?
Nesten 82 prosent av veksthusarealet i Norge blir brukt til produksjon av veksthusgrønnsaker og prydplanter. Av grønnsaker er det tomat og agurk som er de to store produksjonene, men også salat og krydderurter dyrkes i stort omfang.
Prydplanter omfatter både snittblomster, som for eksempel krysantemum, potteplanter, som julestjerne, og den gruppa vi omtaler som utplantingsplanter. Utplantingsplanter omfatter alt vi planter i urner og balkongkasser på våren, for eksempel stemor, superpetunia, fløyelsblomst og mange flere.
Produksjon | Produksjonsverdi, mill. kroner |
---|---|
Tomat | 548 |
Agurk | 611 |
Øvrige grønnsaker (salat, urter m.fl.) | 415 |
Potteplanter | 472 |
Snittblomster | 203 |
Utplantingsplanter | 413 |
(Kilde: S. Bøckman, Norsk Gartnerforbund, personlig kommunikasjon, 8. mars 2024)
Hvor i Norge har vi veksthus?
Alle fylker i Norge har veksthusproduksjon, men det er Rogaland og Oslo og Viken som er de store veksthusfylka. Her finner vi godt over halvparten av alt veksthusarealet.
Fra små til store veksthus
Vi bygger stadig større veksthus. Det totale veksthusarealet i Norge har vært ganske stabilt fra 1979 og fram til i dag, men mange små hus har blitt erstattet av få store. Nå består omkring 75 prosent av alt veksthusareal i Norge av hus som er 5000 m2 eller større. I 1979 var bare drøye 20 prosent så store.
Kilde
Statistisk sentralbyrå. (2021, 15. desember). Landbruksteljing. 13473: Jordbruksbedrifter med veksthus og veksthusareal, etter størrelsen på veksthusarealet (F) 1979–2020. https://www.ssb.no/statbank/table/13473