Skip to content
Article

Grising

I god tid før grisungene kommer, må du flytte purka til en reingjort fødebinge, slik at hun får bli kjent med bingen og utføre sin normale atferd før grisinga starter. Under fødselen er det viktig at purka får ro, men det er også veldig viktig å passe på, sånn at du kan yte fødselshjelp ved behov!

Fødebinge

Siden purkene i et fjøs ikke har mulighet til å trekke seg bort fra flokken før grising, må du som bonde sørge for å flytte purkene til en egen og skjermet plass i god tid før fødselen.

En fødebinge skal ha et totalareal på minst 6 m2 og være minst 1,8 meter bred. Det skal også være en egen og skjermet plass for smågrisene i bingen. Den er som regel plassert i et hjørne, og vi kaller det et smågrishjørne.

Visste du at ...

Ifølge det norske regelverket er det ikke tillatt å fiksere gris? Alle griser skal kunne bevege seg fritt rundt i bingen. Under fôring, ved veterinærbehandling eller hvis dyra er spesielt urolige, kan du fiksere purkene i korte perioder, men det er aldri lov å binde fast griser!

Redebygging

Purka har et sterkt behov for å bygge rede når grisinga nærmer seg, så du må gi henne tilgang til halm eller høy i god tid før fødselen. Du kan enten strø halmen eller høyet løst i bingen eller henge det i en fôrhekk på bingeveggen sånn at hun kan plukke det hun trenger, derfra.

Redebygginga starter flere timer før fødselen, og purker som ikke får materialer til å utføre denne atferden, kan bli veldig frustrerte og stresset, noe som kan virke inn på både fødselsforløpet og morsatferden.

Grising

Ei purke går drektig i omtrent 115 dager, og en god huskeregel er tre måneder, tre uker og tre dager. Når fødselen nærmer seg, vil jurkjertlene fylles, og du kan klemme ut litt mjølk fra de fremste spenene. Kjønnsleppene kan også bli rødere og litt hovne. Siden purkene er veldig aktive med redebygging rett før grising, er det ikke unormalt at kroppstemperaturen øker. Temperaturen kan øke opp mot 39 oC, og purkene vil puste fortere for å kvitte seg med ekstra varme.

Normal fødsel

En normal fødsel tar mellom to og fem timer, med 15–25 minutter mellom hver grisunge. Når purka griser lett og fødselen går som den skal, bør hun få være i fred.

Hos purker ser vi som regel ikke så veldig sterke veer, du merker ofte bare at de slår litt med halen før det kommer ut en grisunge. Når alle grisungene er født, kommer etterbyrden i løpet av to til fire timer.

Problemer under fødselen

Av og til kan fødselen stoppe opp. Det kan være flere grunner til at dette skjer:

  • svake veer. Det kan komme av stress før eller i forbindelse med fødselen.

  • feilstilling eller at grisungen er for stor. Det hender også at to grisunger kommer samtidig til fødselsåpningen.

  • død grisunge i fødselsveien: En død grisunge vil ikke ha bevegelser som stimulerer veene, og derfor er den tyngre for purka å presse ut.

  • for mye fôr rett før grising. Dette kan føre til at de oppfylte tarmene tar opp mye plass i fødselsveien, sånn at det blir tyngre å presse ut grisungene.

Hvis det oppstår problemer under fødselen, må du vite hva du skal gjøre for å unngå at grisungene dør. Selv om det som regel er best for purka å klare fødselen på egen hånd, vil det i de fleste fjøs oppstå tilfeller der du må hjelpe til under fødselen. Det kan du lære mer om i artikkelen som handler om fødselshjelp.

Kilder

Animalia (2013). Redd en spedgris [Studiehefte].

Forskrift om hold av svin. (2003, 18. februar). Forskrift om hold av svin (FOR-2003-02-18-175). Lovdata. https://lovdata.no/forskrift/2003-02-18-175

Sakshaug, A. (1998). Svineproduksjon. Landbruksforlaget.

Related content

Subject material
Fødselshjelp

Hvis fødselen tar for lang tid fordi en grisunge ligger feil, kan både den og flere kullsøsken dø, så du må vite hva du kan gjøre for å hjelpe til.

CC BY-SA 4.0Written by: Ingrid Ellen Resell.
Last revised date 09/06/2023