Skip to content
Article

Fôring i smågrisperioden

I starten av livet trenger smågrisene bare mjølk fra mora, men i løpet av dieperioden må de også få tilgang til kraftfôr og grovfôr av god kvalitet. Det er viktig for at fordøyelseskanalen skal utvikle seg før de skal avvennes fra mjølk. Det er også viktig at de har tilgang på vann helt fra starten.

Råmjølk

Som regel vil de nyfødte grisungene finne veien til juret og forsyne seg med den første råmjølka rett etter fødselen. For å sikre at også de minste og svakeste grisungene får i seg råmjølk, bør du alltid være til stede under grising. Du kan hjelpe dem å få en god start ved å legge dem til juret og passe på at de får i seg litt råmjølk før du plasserer dem under varmelampa.

Atferd under diing

Alle grisungene dier samtidig, og det går omtrent 45 minutter mellom hver diing i starten. Purka legger seg ned på sida, og grisungene stormer fram til juret. Under nedgiinga vil du høre at purka lager lave gryntelyder. Etter cirka 20 sekunder er det tomt for mjølk i spenene, og da er det ikke mer å få før neste gang purka er klar til å gi ned.

Rangorden

I løpet av de to første dagene har grisungene kjempet seg fram til sin plass ved juret, de største og sterkeste tar de beste spenene. I store kull er det stor fare for at de minste og svakeste grisungene ikke får plass ved juret, og i verste fall kan de dø av sult.

Mjølkeerstatning

Hvis det er et stort kull, eller hvis purka blir sjuk, kan det være nødvendig å gi grisungene mjølkeerstatning. Men husk at alle trenger å få i seg litt råmjølk helt i starten!

Film om tildeling av mjølkeerstatning (0:50)

Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Bruk av fôringsautomat for mjølk

Fôringsautomat kan være et alternativ hvis du ikke har mulighet til å flytte grisunger over til ei anna purke (ammepurke). Det er strenge regler for bruk av mjølkefôringsautomater, fordi vi helst vil at grisungene skal få lov til å være sammen med mora eller ei fostermor fram til avvenning. Vi tror at samværet med purka er viktig for velferden til grisungene, men det finnes foreløpig lite forskning som kan bekrefte eller avkrefte dette.

Vann

Grisungene drikker ikke så mye vann de første ukene, men det er viktig at de har tilgang til rent vann av god kvalitet helt fra starten. Som regel blir dette løst med å ha drikkenipler i forskjellig høyde i fødebingene, en nippel som passer til purka, og en eller to nærmere golvet som grisungene kan drikke av. Sånn lærer de å bruke drikkeniplene av mora.

Kraftfôr

Tilvenning til kraftfôr starter når grisungene er 1–2 uker gamle. Du bør starte med å gi dem et tilpasset smågrisfôr (startfôr). Det er viktig for at grisungene skal få en god overgang fra mjølk til fast føde. I starten er det best å bare strø litt kraftfôr på golvet inne i smågrishjørnet. De to siste ukene før avvenning bør de få kraftfôret i en automat. Automaten må plasseres i smågrishjørnet, ellers vil purka ete opp fôret. Det er viktig at smågrisene klarer å ete opp alt, så du må passe på å ikke fylle på for mye av gangen. Kraftfôrautomaten må tømmes for gammelt fôr og reingjøres hver dag!

Grovfôr

Grovfôr er ikke så viktig for smågrisene mens de ennå går sammen med mora, men siden purkene skal ha litt grovfôr hver dag, vil også smågrisene rote rundt i det og smake litt. Etter avvenning er grovfôr av god kvalitet viktig for å sikre gode forhold i tarmen. Litt grovfôr gir også grisungene noe å arbeide og leike med, og det kan være med på å redusere stress og aggresjon i flokken.

Avvenning

Avvenning betyr at du flytter purka bort fra grisungene, og da er det slutt på mjølk som fôr. Det er ikke lov til å avvenne smågris før de er minst 28 dager gamle, og i Norge det er vanlig at grisungene går sammen med purka til de er 33–35 dager. Hvis du driver økologisk, skal de gå sammen med purka til de er minst 40 dager gamle.

Oppgaver

Velg rett alternativ.

Kilder

Animalia. (2013). Redd en spedgris [studiehefte].

Debio. (u.å.). Forskjeller mellom økologisk og konvensjonell produksjon. Hentet 18. juni 2024 fra https://debio.no/forskjeller-mellom-okologisk-og-konvensjonell-produksjon/

Sleipnes, P. A. (2018, 28. mai). Riktig fôring av smågris har stor betydning for produsentøkonomien. Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund. https://kjottbransjen.no/riktig-foring-av-smagris-har-stor-betydning-for-produsentokonomien/

Forskrift om hold av svin. (2003). Forskrift om hold av svin. Lovdata. https://lovdata.no/forskrift/2003-02-18-175

Norsvin. (2023). Studiekurs om fôring av smågris og slaktegris, studieenhet 2. https://norsvin.no/studiekurs-foring-studieenhet-2/

Related content

Subject material
Kullutjevning eller deling av kull?

Ei purke kan få så mange grisunger at hun ikke har nok spener til alle. Da kan du flytte noen av grisungene til ei purke som har ledig plass ved juret.

CC BY-SA 4.0Written by: Ingrid Ellen Resell.
Last revised date 06/12/2024