Slik planlegger du et arbeidsoppdrag
Å sette opp en god plan for et større arbeidsoppdrag kan være utfordrende. Bruk derfor gjerne planleggingsverktøyet eller det nedlastbare skjemaet sist i denne artikkelen, det kan gjøre jobben enklere for deg.
Du jobber deg gjennom de enkelte punktene steg for steg, og til slutt får du et sammendrag som du kan skrive ut eller lagre.
Alle arbeidsoppdrag starter med en situasjonsbeskrivelse. Den er vanligvis basert på et problem kunden har, eller et prosjekt kunden ønsker å gjennomføre for å øke produktiviteten eller bedre sikkerheten.
Situasjonsbeskrivelsen gir også noen rammer for oppdraget, for eksempel hvor og når arbeidet skal gjøres.
Når du har lest og forstått situasjonsbeskrivelsen, må du lage en plan for hva som skal gjøres. Del opp arbeidsoppdraget i mindre arbeids-operasjoner og sett opp ei kort punkliste.
Når du har funnet ut hvilke arbeidsoperasjoner som er nødvendige, gjennomfører du en sikker jobb-analyse (SJA) for de enkelte arbeidsoperasjonene og vurderer om noen av dem kan innebære en risiko.
Du må også angi hvor stor skade som kan oppstå for hver enkelt arbeidsoperasjon og hvert enkelt risikomoment. Det gjør du ved å gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS).
Her er det viktig at du spesifiserer hvor ofte en skade kan skje, og hvor omfattende den kan bli. Bruk gjerne skjemaene nedenfor som hjelpemiddel.
Når du har avdekka mulige faremomenter, må du vurdere hva slags personlig verneutstyr du trenger. Lag ei liste over dette utstyret. Forklar hvorfor du har valgt dette verneutstyret, og hvilke mulige farer det skal beskytte deg mot.
Firmaet der du skal utføre arbeidsoppdraget, kan stille spesielle krav til verneutstyr som kommer i tillegg til verneutstyret du trenger til det konkrete arbeidsoppdraget ditt. Spør ansvarlig hos oppdragsgiver om dette.
Rammene for prosjektet er avklart, og du kan planlegge arbeidsprosessen. Du har allerede ei liste over arbeidsoperasjonene oppdraget krever. Finn en hensiktsmessig rekkefølge for disse arbeidsoperasjonene, og begrunn rekkefølgen du har valgt.
Hvis du er innleid for å gjøre en jobb hos en virksomhet, må du vanligvis få arbeidstillatelse før du kan begynne på selve arbeidet. Virksomheten vil sikre seg at du har ivaretatt HMS, og at du har en god og effektiv arbeidsplan som forstyrrer drift og produksjon minst mulig.
Når du er ferdig med arbeidsplanen, må du derfor ta kontakt med personen som er ansvarlig for produksjonen. Området du skal jobbe i, kan for eksempel være i nærheten av andre maskiner eller i ei produksjonslinje. Da må du få avklart når det er trygt å jobbe i området. Du må også få vite om noen maskiner kan stenges ned om nødvendig.
Først når alle viktige forhold er avklart, kan du få arbeidstillatelse fra en leder eller et verneombud. Da er du klar til å begynne på selve arbeidsoppdraget.
For å kunne gjennomføre oppdraget må du ha verktøy, deler og materialer. Lag ei liste over
deler og materialer som du må skaffe
verktøy og utstyr som du trenger for å utføre jobben på en fagmessig og god måte
Begrunn valg av materialer, deler og verktøy.
Ta fram igjen arbeidsplanen du har laga. Beskriv nå detaljert hvordan du skal gjennomføre jobben. Ta også med dine valg av verktøy, materialer og maskininnstillinger.
Etter at jobben er avslutta, må du gjennomføre en sluttkontroll for å vurdere resultatet. Nevn personene du ønsker å ha med på en sluttkontroll, og forklar hvordan du ønsker å gjennomføre sluttkontrollen.
Vurder også behovet for merking og dokumentasjon hvis du har produsert en ny installasjon eller ei ny produksjonslinje.
Etter at jobben er gjort, må du rydde opp etter deg. Beskriv hvordan du vil rydde og reingjøre på arbeidsstedet, og hva du vil gjøre med avfall og materialrester.
I etterkant av arbeidsoppdraget skal du også dokumentere hva du har gjort. Lag en oversikt over
opplysninger som må tas med i dokumentasjonen
personer som skal motta dokumentasjonen
Bruk dokumentasjonsverktøyet eller PDF-en under for å planlegge oppdraget. Du jobber deg gjennom de enkelte punktene steg for steg, og til slutt får du et sammendrag som du kan skrive ut eller lagre.