Skip to content
Article

Helse, miljø og sikkerhet: lover og forskrifter

Hvilke lover og forskrifter må vi forholde oss til?

Lover og forskrifter

Det fins flere ulike lover og forskrifter som skal ivareta helse, miljø og sikkerhet på ulike typer arbeidsplasser. Vi skal her se på lovene, forskriftene og føringene som er viktigst for industribransjen.

Arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljøloven er helt sentral for industriarbeidere. Den har som hovedmål å sikre et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø og inneholder krav og retningslinjer for å minimere risikoen for ulykker og helseproblemer på arbeidsplassen. I tillegg gir loven industriarbeidere viktige rettigheter, blant annet

  • retten til å kreve en trygg arbeidsplass

  • retten til regulert arbeidstid og til pauser

  • retten til kompensasjon for overtidsarbeid

  • retten til å opprette arbeidsmiljøutvalg (AMU) på større arbeidsplasser

Arbeidstilsynet loven ved å utføre inspeksjoner og tilsyn. Det er viktig for industriarbeidere å være kjent med loven og med rettighetene den gir dem.

Hvor gjelder arbeidsmiljøloven?

Loven gjelder i prinsippet for alle virksomheter med ansatte. Det fins likevel virksomheter og organisasjoner som er unntatt fra loven, eller som kan få unntak fra den. Noen eksempler:

  • Sjøfart, fangst og fiske, blant annet bearbeiding av fangsten om bord i skip, er unntatt fra arbeidsmiljøloven.

  • Dykkeoperasjoner og losing er likevel omfatta av loven.

  • Oljeplattformer er i utgangspunktet omfatta av loven, men (Energi)departementet kan gi forskrift om unntak.

Men unntak er bare mulig dersom de er uttrykkelig nevnt i første kapittel i arbeidsmiljøloven.

Lenke til loven: arbeidsmiljøloven

Maskinforskriften

Maskinforskriften gjelder for alle som skal konstruere, bygge og omsette maskiner. Denne forskrifta krever at maskiner som selges, ivaretar helse, miljø og sikkerhet til brukeren. Produsenten må dessuten dokumentere at dette kravet er oppfylt. Forskrifta omfatter

  • maskiner

  • utskiftbart utstyr

  • sikkerhetskomponenter

  • løfteredskap

  • kjettinger, kjeder, tau og stropper

  • avtakbare mekaniske kraftoverføringsinnretninger

  • delvis ferdigstilte maskiner

Lenke til forskrifta: maskinforskriften

CE-merking

Maskinforskriften krever at den som produserer og leverer maskiner som skal brukes i arbeidslivet, må sørge for at maskinene er sikre.

Produsenten må utarbeide tilfredsstillende informasjon om hva maskinen og utstyret skal brukes til. Dette kravet gjelder alle typer maskiner til bruk i arbeidslivet, enten de er nye eller brukte. Som et ledd i dette skal produsenten

  • CE-merke maskinen for å vise at den oppfyller alle relevante krav

  • utstede og underskrive ei samsvarserklæring for maskinen

  • eventuelt utarbeide ei sammenstillingserklæring

  • samle informasjon om hva som er gjort, og hvorfor, i en teknisk dokumentasjon

Dersom en maskin endres, er det mulig at den må CE-merkes på nytt. Det gjelder spesielt når den får nye funksjoner, eller når effekten blir større. Det kan ha kommet til nye faremomenter etter endringene, og derfor må maskinen behandles som om den var ny.

Dette kravet gjelder også om maskinen er produsert før 1. januar 1995.

Forskrift om utførelse av arbeid

Forskrift om utførelse av arbeid skal sikre arbeidstakerne mot skader på liv og helse. Forskrifta gjelder for utførelse av arbeid og bruk av arbeidsutstyr. Den stiller også tekniske krav til utstyret.

Lenke til forskrifta: forskrift om utførelse av arbeid

Sertifiseringsordning for arbeidsutstyr

Arbeidsgiver skal sørge for regelmessig kontroll av alt arbeidsutstyr som brukes av ansatte eller innleide. Enkelte typer utstyr skal i tillegg kontrolleres av sertifisert sakkyndig virksomhet.

Du finner en oversikt over arbeidsutstyr som må kontrolleres av sertifisert virksomhet, i forskrift om utførelse av arbeid § 13-1.

Arbeidstilsynet har en egen ordning for sertifisering av virksomhetene som utfører slike kontroller. Den heter sertifiseringsordningen for sakkyndig kontroll og sikkerhetsopplæring og blei oppretta i 1998.

Arbeidstilsynet har gitt privateide sertifiseringsorganer i oppdrag å sertifisere virksomheter som vil drive sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring. Virksomheter som er godkjent av sertifiseringsorganene, kalles sertifiserte virksomheter.

Sikker stans av maskiner

"Lås og merk" (lock out/tag out) er en metode for sikkert vedlikehold av maskiner. Metoden sikrer at maskinen er tømt for energi og låst og merka så lenge vedlikeholdet pågår.

Over halvparten av arbeidsskadedødsfallene i Norge skjer i forbindelse med vedlikehold, reparasjon, verifikasjon, inspeksjon, klargjøring eller reingjøring i og omkring maskiner. Mange av disse ulykkene skjer fordi maskinene fortsatt inneholder energi.

Maskiner kan inneholde mye energi selv om de er stansa. Arbeidstakere som gjør vedlikehold på maskiner, kan bli drept eller alvorlig skadd dersom de utsettes for slik ukontrollert energi.

Når det ikke er tilstrekkelig å ta ut støpselet fra kontakten eller å ta ut batteriet, skal arbeidsgiver etablere et system som sikrer at kontroll og vedlikehold foregår på en sikker måte. Du kan lese mer om hvordan dette gjøres, på Arbeidstilsynets sider om sikker stans av maskiner.

Sikkert vedlikehold

Vedlikehold av anlegg, utstyr, maskiner og arbeidsplasser er helt nødvendig for å bevare et sikkert arbeidsmiljø. Vedlikehold kan omfatte inspeksjon, testing, service, justering, reparasjon eller utskiftning. Det er to hovedtyper vedlikehold:

  • Forebyggende vedlikehold er vedlikehold som skal hjelpe oss å holde noe i god driftsmessig stand. Vanligvis er denne formen for vedlikehold planlagt og skjer periodisk i samsvar med produsentens instrukser.

  • Korrigerende vedlikehold er for eksempel reparasjon eller utskifting av defekte deler, blant annet ved akutte hendelser. Dette er oppgaver som ikke er planlagt. Derfor er de vanligvis forbundet med større risiko enn forebyggende vedlikehold.

Vedlikehold skal utføres på en sikker måte, med egna verktøy og verneutstyr. Alt dette skal være tilgjengelig for vedlikeholdsarbeidere og andre på arbeidsplassen.

Lenke til forskrifta: forskrift om utførelse av arbeid §12