Skip to content
Article

Programmering med kunstig intelligens

Kunstig intelligens (KI) i form av prateroboter er et verktøy som fungerer godt innen programmering, så lenge du stiller de riktige spørsmålene. Du skal her få noen tips og råd knyttet til hvordan du kan bruke en praterobot som din digitale hjelper ved programmering.

Veiledning i sanntid

Kunstig intelligens (KI) har raskt blitt en del av hverdagen i mange tekniske og pedagogiske miljøer. Prateroboter, eller "chatbots", er spesialiserte KI-verktøy som kan tilby personlig og effektiv veiledning.

Når det gjelder programmering av Arduino, kan slike digitale hjelpere bidra betydelig til både læring og utvikling av prosjekter, spesielt for elever innen tekniske fag som skal lære om robotikk, automasjon og elektronikk.

Du kan stille prateroboten spørsmål når som helst, gi prateroboten informasjon om hvor langt du har kommet, og spørre om forslag til å komme videre i prosjektet akkurat her og nå. Den analyserer da hva du har gjort, og gir deg forslag som hjelper deg til å komme videre.

Men hvordan kan slike digitale verktøy bli dine hjelpere når du skal programmere din Arduino?

Kodegenerering og automatisering

Kunstig intelligens kan brukes til å generere kode for ulike funksjoner som er vanlige i Arduino-prosjekter. For eksempel kan en praterobot hjelpe med deg å generere grunnleggende kode for å styre lysdioder, motorer eller sensorer.

Dette er spesielt nyttig hvis du har utfordringer med å forstå programmeringsspråk som C++, som ofte brukes i Arduino, eller skal lære deg hvordan en ny funksjon, sensor eller aktuator skal koples og programmeres.

Prateroboten kan forklare deg hvordan du setter opp en enkel krets eller skriver et program, og til og med gi deg eksempler på mer komplekse funksjoner som styring av flere komponenter samtidig.

Læringsstøtte og pedagogiske ressurser

I tillegg til direkte hjelp med koding kan prateroboter gi deg tilgang til pedagogiske ressurser i form av videoer, forklaringer og guider om Arduino-programmering.

For eksempel kan en KI-assistent foreslå relevante kurs, øvelser eller artikler som hjelper deg å forstå grunnleggende konsepter som seriell kommunikasjon, PWM-signaler og bruk av biblioteker som støtter ulike sensorer og aktuatorer.

Før du tar i bruk en praterobot som din digitale hjelper, er det er viktig at du lager en plan for hva som skal skje, en såkalt pseudokode eller et flytskjema. Du kan også fortelle prateroboten hvilke koplinger eller pinner du ønsker å benytte, så gir prateroboten svar ut fra din planlegging og dine koplingsforslag.

Dette gjør læringsopplevelsen mer interaktiv og tilpasset ditt behov og nivå, og prateroboten tilpasser seg det prosjektet du jobber med.

Tilpasset læring og feilsøking

KI-systemer kan tilpasses individuelle behov ved å justere hjelp og råd basert på brukerens tidligere spørsmål og utfordringer. Hvis du har spurt om noe tidligere i prosessen, husker prateroboten dette, og den kan gi deg et nytt svar basert på tidligere svar.

Dersom du ikke helt forstår hvordan en spesifikk type sensor fungerer eller skal programmeres, kan en praterobot også tilby ekstra ressurser og detaljerte forklaringer for å sikre at læringa blir helhetlig. Prateroboten kan også foreslå andre typer komponenter du kan benytte, forklare hvordan disse skal programmeres og koples.

Hvis du har skrevet en kode og ikke får prosjektet til å fungere, kan KI-assistenten hjelpe deg i feilsøkinga og identifisere vanlige feil og foreslå løsninger, for eksempel ved å analysere koden din eller loggdata fra Arduino-programmet.

Hvis du står fast i koding eller kopling, kan en KI-assistent også forklare hvordan du konfigurerer ulike sensorer eller hvordan du forbedrer responsiviteten til et system. Dette kan være avgjørende for å få komplekse prosjekter til å fungere optimalt.

Eksempler på praktiske bruksområder

En praterobot blir aldri sur og lei, og den tar heller ikke pause. Du kan bruke slike prateroboter som veiledere i ulike prosjekter, som for eksempel å lage smarte hjem-systemer, bygge roboter eller lage spillkontrollere med Arduino.

Slike prateroboter kan altså benyttes til

  • planlegging

  • å lage ei liste over hvilke komponenter som er nødvendig

  • å få forslag til programkode

  • feilsøking av programkode

  • forbedring og effektivisering av programkode

  • utvidelse av programkode

Eksempler på spørsmål du kan stille prateroboten

Prateroboten tar imot alle spørsmål, og den prøver så godt den kan å finne det svaret som er mest sannsynlig. Eksempler på spørsmål kan være:

  • Jeg skjønte ikke helt forklaringen din om potensiometer, kan du utdype dette?

  • Kan du gi meg en bedre forklaring av hver enkelt kodelinje med et enklere språk?

  • Kan du utdype hvordan en trykknapp fungerer?

  • Programmet mitt fungerte ikke som forventet. Kan du analysere programkoden og se om du finner noen feil i koden?

  • Dette er en lang kode. Kan du gi meg noen eksempler på hvordan jeg kan skrive koden på en mer effektiv måte?

  • Kan du gi meg en forklaring av denne programkoden? Jeg ønsker detaljert informasjon om hver enkelt kodelinje.

Har prateroboten alltid rett?

Prateroboten har ikke alltid rett, selv om den innen programmering ofte gir gode og korrekte svar.

Prateroboten har tilgang til tusenvis, ja kanskje millioner av ulike programkoder og henter ut den koden den tror passer til ditt prosjekt. Det er da viktig at du er kritisk til det svaret du får fra prateroboten, og ikke tar dette som et fasitsvar. Prateroboten gir deg altså det svaret den tror er mest sannsynlig.