Skip to content
Guidance

Overflatebehandling av tre

Tre har så fine egenskaper at vi ikke alltid trenger å behandle overflata, men ofte vil vi beskytte treet for ytre påvirkning. Kanskje vil du gjerne ha ei overflate som er glatt eller gi treet en spesiell farge? I filmen viser Knut Ivar Sørheim hvordan du kan bruke olje, beis og maling.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Olje

Oljing er en av de eldste metodene for overflatebehandling som vi kjenner. Olje framhever strukturen i treet, og vi beholder den gode følelsen av å ta på tre.

Forbehandling

Bruker du vannløselig beis eller lakk, bør du vannbeise først. Det vil si at du fukter overflata med varmt vann, slik at fibrene som har blitt presset ned under pussingen, reiser seg igjen. Når treet er tørt, pusser du dem bort med et fint pussepapir, for eksempel korning 180. Slik unngår du at fibrene reiser seg etter at du har beisa eller lakkert overflaten.

Beis

Beis tilfører farge, uten å være dekkende. Slik kan du framheve den vakre strukturen i treet. Husk at fargen kan variere avhengig av den naturlige fargen på treverket, og at beisen blir mørkere for hvert lag du påfører. Beis med en pensel eller svamp i treets lengderetning. Etterpå fjerner du overflødig beis, for eksempel med en klut.

Lakk

Vi bruker lakk til å beskytte treet eller for at vannløselig beis ikke skal kunne vaskes bort. Lakken gir ei blank eller matt overflate. Lakk kan være tynnet med ulike væsker som avgjør hvor sterkt den lukter, og hva slags verneutstyr du bør bruke. Påfør lakken jevnt med pensel i treets lengderetning.

Maling

Maling er dekkende, og trestrukturen blir skjult. Bruk jevne bevegelser og vær lett på hånda når du maler, slik at du får ei jevn og fin overflate.

Related content

Subject material
Maling

Maling er fellesnavn på alt stoff som er flytende og brukes til overflatebehandling av materiale. Lær mer om malingens bestanddeler og egenskaper.

Kilde

Selfjord A. & Thoresen S. (2009). Design og trearbeid. Yrkeslitteratur AS. Oslo.