Taskekrabbe
Krabben livnærer seg av død fisk, musling og mark. For å knuse harde skall er krabben utrustet med en form for tenner i magesekken. Vi vet ikke hvor gammel en krabbe kan bli. Hunnen har bredere haleklaff enn hannen, mens hannen har flatere ryggskjold og større klør.
Krabben gyter om høsten etter at den er blitt kjønnsmoden, vanligvis fra femårsalderen. Hunnen bærer eggene med seg under halen gjennom vinteren inntil de klekkes på sommeren. Krabbelarvene driver omkring i havet de første 4–6 ukene, før de slår seg ned på bunnen.
Krabbefangst foregår i hovedsak på høsten ettersom kvaliteten er best da. Fangsten foregår med teiner eller garn. Krabbe kan også være bifangst.
Krabbe selges levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk. Kokt krabbe brukes naturell, men den kan også tilberedes i egne retter eller som tilbehør til andre sjømatretter. Prøv en rømmedressing med urter og chili som variant til majonesen når du skal servere krabbe naturell.
Krabbe er en god kilde til vitamin B12, selen og sink.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong:
høst og vinter
Utbredelse:
hele norskekysten opp til Troms
Størrelse:
4–6 kg
maksimal skjoldbredde på 30 cm
Med andre ord:
Latin: Cancer pagurus
Engelsk: Brown crab
Fransk: tourteau
Tysk: Taschenkrebs, Kurzschwanz-Krebs