Skip to content
Article

Granateple

Granateple dyrkes i landene rundt Middelhavet og i Sør-Amerika. Frukten er hard og blank med en rusten rødbrun farge. Av størrelse er den om lag som et eple eller en appelsin.

Inne i granateplet er det en mengde kjerner som er omsluttet av rødt, saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gelé. Kjernene ligger sammenpresset i seks avdelte rom, slik at de kan se ut som små drueklaser. Det er disse røde kjernene man spiser. Smaken er søt og syrlig.

Granatepler ble dyrket allerede i , og både jøder og egyptere holdt granateplet for å være en hellig frukt. Det er fordi frukten angivelig skal inneholde 613 frø, som tilsvarer tallet på bud i . Ofte symboliserte granateplet fruktbarhet.

Bruksområde

Granateple deles i to eller i båter med en skarp kniv og kan deretter spises med skei eller gaffel. Granateple kan også brukes i alle slags fruktsalater og serveres ofte til dessert sammen med is. Granateple kan med fordel presses til en frisk saft. Av saften lages grenadin, som er en sterkt rød ekstrakt som brukes til å sette farge på drinker og fruktsalater.

Næringsinnhold

Granateple har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant på lange reiser. Det er leskende med frisk smak. Granateple inneholder masse antioksidanter – hele 11,33 millimol per 100 g vare. Det er bare nyper (39,46 millimol) og valnøtter (20,97 millimol) som inneholder mer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Granatepler høstes umodne. De er modne når skallet er blitt rødbrunt. Det er vanlig at skallet har en del flekker, og at det får små brune prikker når det er modent. Moden frukt gir også etter for lett trykk. Et granateple som føles tungt i forhold til størrelsen, inneholder mye fruktsaft.

Lagring

8–10 °C. Granatepler har svært god holdbarhet. De kan gjerne oppbevares i romtemperatur noen uker og enda lenger på kjølerom i 8–10 °C.

Interessant og nyttig å vite om granateple. Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0
CC BY-NC-ND 4.0Rightsholder: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Last revised date 05/26/2020