Task
Kvikksølv i fisk og skalldyr
Undersøk innholdet av kvikksølv i fisk og skalldyr i et område nær deg.
Kartet under gir informasjon om kvikksølvinnholdet i fisk, krabbe og skalldyr på mange steder i Norge.
Bruk kartet og informasjonen som ligger i det til å undersøke situasjonen i nærheten av der du bor eller et annet sted du har tilknytning til.
- Du kan åpne kartet i et eget vindu hos miljødirektoratet. Velg Vannmålinger – kjemi og biologi under Ferskvann.
Ved flere av lokalitetene er det i tillegg til kvikksølvinnhold gjort målinger av andre miljøgifter og pH i tillegg til observasjoner av arter. Klikk på den lokaliteten du vil undersøke. Her finner du måledata i regneark øverst til høyre ("Eksporter alle måledata for vannlokaliteten").
Vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis finnes målinger på alle lokaliteter.
- Kartet viser "grenseverdier satt for hele økosystemet". Hva er en grenseverdi?
- Hva tror du menes med "grenseverdier for hele økosystemet"?
- Kvikksølvinnholdet måles i mg/kg v.v. Finn ut hva dette betyr.
- Finn ut hvilke grenseverdier som gjelder for kvikksølv i ferskvannsfisk.
- Velg en art og noen lokaliteter. Presenter observasjonene i en grafisk framstilling. Kommenter likheter og forskjeller, og forsøk å finne forklaringer på disse. Finner du lokaliteter der grenseverdiene er overskredet? Hvorfor er det kvikksølv i fiskevann langt oppå fjellet?
- Les kostholdsrådene som Mattilsynet har gitt om ferskvannsfisk: "Ferskvannsfisk og kvikksølvforurensing" på matportalen.no
- Hva går rådene ut på?
- Hvilken betydning har rådene for en som fisker til eget bruk?
- Hvilken betydning har rådene for en som selger fisk til andre?
- Du fanger ti abborer som hver har en våtvekt på 200 gram. En klassekamerat fanger én abbor som har en våtvekt på to kilogram. Begge fiskene er fanget i det samme vannet. Hvilken av fangstene er tryggest å spise med tanke på innhold av miljøgifter?