Antioksidanter
Kroppen vår danner frie radikaler for å beskytte seg mot skadelige stoffer som vi hele tiden omgir oss med. Eksempler på dette er røyking, miljøgifter og alkohol. Når det blir mange av de frie radikalene, kan det være farlig for oss. Frie radikaler er negativt ladd, og antioksidanter er positivt ladd. Når vi spiser mat med antioksidanter, vil de positive og negative ladningene finne hverandre, og noen frie radikaler vil dermed bli nøytralisert. Når radikalene er nøytralisert, er de ikke farlige for kroppen vår lenger.
Antioksidanter motvirker oksidativt stress, eller celleskade, som oppstår på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon, og det er grunn til å tro at antioksidanter motvirker sykdommer i kroppen.
Vi vet at mat som inneholder mye flerumettet fett, har lett for å harskne, og at enumettet fett ikke harskner så raskt. Det samme skjer i kroppen vår. Det er derfor viktig å ikke spise for mye flerumettet fett, men holde seg til retningslinjene fra Helsedirektoratet, som anbefaler 1/3 hver av mettet, enumettet og flerumettet fett. Vitamin E og selen er næringsstoffer som også er antioksidanter i kroppen, og disse motvirker harskning i cellene.
Frukt, grønnsaker og andre vegetabilske matvarer inneholder flere tusen ulike typer antioksidanter (polyfenoler, flavonoider, karotenoider, sulfider, lignaner, og så videre). Det er derfor mulig at mange av disse antioksidantene virker sammen for å beskytte mot skadelig oksidasjon.
Det er meget store forskjeller (over tusen ganger) når det gjelder hvor stor konsentrasjonen av antioksidanter er i ulike planter. En rekke krydderplanter har mye høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker. Bær har også ofte en høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker.
Beregninger på grunnlag av norske data viser at frukt og grønnsaker bidrar med omtrent 10−15 prosent av det totale inntaket av antioksidanter, mens kaffe bidrar med cirka 65 prosent og te med knapt 10 prosent av antioksidantinntaket.
Kunnskapen om matvarers innhold av ulike stoffer med antioksidativ effekt øker.
Det er gode vitenskapelige holdepunkter for at inntak av frukt og grønnsaker reduserer risikoen for kreft, hjerte- og karsykdommer, overvekt og type 2-diabetes. Forskningen har imidlertid ikke avklart hvilke stoffer og hvilke mekanismer som forklarer den gunstige helseeffekten av frukt og grønnsaker. Vi har følgelig heller ikke nok kunnskap til å gi detaljerte anbefalinger om inntak av ulike plantestoffer eller enkelte planteslag. Vi bør derfor spise mye og variert av ulike typer grønnsaker, belgfrukter, frukt, bær, nøtter, urter og grove kornprodukter.
Antioksidant | Matvare |
---|---|
Vitamin C | Frukt, bær og grønnsaker |
Vitamin E | Olje og kornprodukter |
Betakaroten | Gulrot og søtpotet |
Antocyaniner | Blåbær og granateple |
Lykopen | Tomat |
- Det finnes ulike antioksidanter i forskjellige frukt- og bærslag.
- Velg frukt og bær i alle regnbuens farger for å få i deg flest mulig forskjellige antioksidanter.