Skip to content
Experiment

Forsøk: Lag din egen yoghurt

Menneskene har i flere tusen år brukt mikroorganismer i matproduksjon. I dette forsøket skal du utforske hvordan du kan bruke bakterien Lactobacillus acidophilus til å lage din egen yoghurt.

Bakgrunnsteori

Yoghurt inneholder bakterien Lactobacillus acidophilus. Spesielle enzymer i denne bakterien har den egenskapen at de kan omdanne laktose i melk til melkesyre. Omdanningen senker pH-verdien i melken og påvirker proteinstrukturen til melkeproteinet kasein slik at melken tykner. Dette gir oss produktet vi kjenner som yoghurt.

Hensikt

Hensikten med forsøket er å utforske hvordan mikroorganismer kan brukes i matproduksjon.

Fordi det ikke er lov til å spise eller drikke på laboratoriet, må dette forsøket utføres i klasserommet eller på et kjøkken, slik at dere kan smake på yoghurten dere lager.

Framgangsmåte

  1. Start med å undersøke mikroorganismene du skal jobbe med, i mikroskopet.
    1. Bland en kvart teskje yoghurt naturell med om lag 2 teskjeer vann i et lite begerglass. Løsningen skal være ganske tyntflytende.
    2. Plasser en dråpe yoghurtløsning på et objektglass, og legg over et dekkglass.
    3. Se på preparatet under mikroskop. Start med lav forstørrelse, og øk forstørrelsen etter hvert. Hva ser du? Ta gjerne bilder med mobiltelefonen gjennom okularet på mikroskopet.
  2. Lag din egen yoghurt.
    1. Bruk en kjele, og varm opp melken til 82 °C. Rør i melken hele tida. Bruk gjerne et digitalt termometer.
    2. Ta kjelen av plata, og la melken kjøle seg ned til 42 °C. Tips: For å kjøle ned melken raskere kan du fylle vasken med kaldt vann og sette kjelen der.
    3. Tilsett om lag 1 teskje yoghurt, og rør den godt inn i melken.
    4. Hell blandingen over i rene syltetøyglass eller lignende. Sett på lokk, og plasser yoghurtglassene i varmeskap (eller midt i stekeovnen) på 42 °C i om lag 7–10 timer (kan stå til neste dag). Jo lenger yoghurten står, desto syrligere blir den.
    5. Sett yoghurtglassene i kjøleskapet i minst 6–12 timer – gjerne fram til neste naturfagsøkt – slik at yoghurten tykner. Nå kan du røre i yoghurten, slik at den får en jevnere konsistens.

Tips!

Smaksett gjerne yoghurten med frukt, bær eller honning.

Spørsmål og resultater

  • Beskriv hvordan Lactobacillus acidophilus ser ut under mikroskopet.
  • Hva gjør Lactobacillus acidophilus med melken for at den skal bli til yoghurt?
  • Forklar de ulike temperaturstegene i framgangsmåten. Hvorfor er dette viktig?
  • Forklar hvorfor yoghurt har en syrligere smak enn melk.
  • Sammenlign smaken på yoghurten du har lagd selv, med industrielt produsert yoghurt kjøpt i butikken. Beskriv forskjeller og likheter.
  • Hvilke andre produkter som er lagd ved hjelp av mikroorganismer, har du hjemme?
  • Hvilken betydning har mikroorganismer i matproduksjonen?