Skip to content
Article

Møbelstoff

Hva slags møbelstoff bør du anbefale når du skal hjelpe en kunde med å planlegge en helhetlig interiørløsning? Når du skal ta ut møbler som passer til forslaget ditt, må du vite hva slags materialer som egner seg.

Møbelstoff brukes til å kle alle typer sittemøbler som er polstra. At et møbel er polstra, betyr at det er kledd med mykt materiale som gjør møbelet behagelig å sitte i. Møbelstoffet blir festa over polstringa.

Martindale slitasjetest

For å vite at et tekstil er sterkt nok til å brukes som møbelstoff, kan vi sjekke hvor mange martindale stoffet har. Martindale er en slitasjetest som dr. J.G. Martindale fant opp like før andre verdenskrig. I dag brukes en maskin til å teste alle typer tekstiler, klær og tepper. Runde tekstilprøver blir gnidd mot et standard slitestoff. Maskinen teller opp hvor mange gnidninger som skal til før det oppstår to trådbrudd i stoffet, eller til all luv er borte for luvtekstiler. Du kan se en film på YouTube om hvordan Martinedale-testen blir gjennomført i et laboratorium.

Det er forskjell på hvor mye stoffene bør tåle, alt etter hvor møblene skal brukes. Derfor kan vi dele inn i ulike kategorier:

  • private hjem: lett bruk, mellom 10 000 og 15 000 martindale

  • kontorer: minimum 25 000 til 35 000 martindale

  • offentlige rom som restauranter, skoler, kino: helst over 50 000 martindale

Vær oppmerksom på at ikke alle stoffer er vaskbare. Det kan også være problematisk å velge for lyse farger til offentlige rom, da disse fort blir skjoldete. Av samme grunn kan det være lurt å velge stoff som er mønstrete eller flerfarget.

Fibre som brukes i møbler

Ull

Ull er møbelstoffet som blir mest brukt. Ull er naturlig antibakteriell og naturlig flammehemmet. Den antibakterielle motstanden kommer hovedsakelig av at svovel er bundet til proteinet i fiberen. På grunn av dette holder stoffet seg renere enn mange andre typer stoff. At ullstoff også er naturlig flammehemmet er en fordel dersom det brukes i offentlige rom der det kan forekomme hærverk.

Bomull

Bomull brukes til trekk som er avtagbare ettersom det fort blir skittent. Bomull blir ofte blandet med ull eller viskose. Bomullsstoff har mindre slitestyrke enn rent ullstoff.

Lin

Lin bør ikke brukes som møbelstoff fordi det er mindre slitesterkt, krøller lett og er lite elastisk.

Viskose

Viskose har samme bruksområdene som bomull, men er svakere dersom det blir vått. Viskosefibre blandes ofte med bomull eller ull.

Nylon

Nylon er slitesterkt og blandes derfor med andre fibre for å øke slitestyrken.

Polyester

Polyester har samme egenskaper som nylon med omtrent samme slitestyrke, men polyester krøller seg mindre enn nylon.

Akryl

Akryl er mer slitesterkt enn ull og krymper ikke. Det er imidlertid svært brennbart, og det brukes kun i møbelstoff sammen med andre fibre som for eksempel ull.

Skinn og kunstlær

Skinn, og etterligningen kunstlær, er gode materialer for møbler fordi de er slitesterke og lette å holde rene. Pass likevel på hvilken type skinn du velger, ettersom det er flere typer som blir stygge dersom de får fukt eller fett fra hender og hodebunn på seg. Du må derfor sette deg godt inn i de ulike typene skinn før du anbefaler dette til en kunde. Skinn kan også fås i lakkert overflate, men denne overflaten kan sprekke over tid.

Kunstlær er en etterligning av skinn som er rimeligere i innkjøp. Det er også svært slitesterkt, men kan likevel få rifter og revner. Kunstlær blir ofte brukt i offentlige bygg.

Gjenbruk

Et møbel kan bli som nytt hvis det blir trukket om og de utslitte tekstilene byttet ut. I filmen under får du innblikk i hvordan møbeltapetsereren Sofie Pocock arbeider, og hvordan hun tenker om materialvalg.

Video: Filmkonsulentene / CC BY-NC-ND 4.0

Related content

Task and activities
Vurder møbelstoff til en lenestol

Bruk internett og søk opp en polstret lenestol fra en møbelleverandør i proffmarkedet. Sjekk ut hvilke møbelstoffer de leverer, og vurder ulike kvaliteter.

Subject material
Tekstil

Tekstil er et felles navn på tøy og produkter som lages ved å bruke tråd eller garn.

CC BY-SA 4.0Written by: Gunn Elin Birkenes.
Last revised date 06/10/2022