Materialer
Alle materialer er bygd opp av mindre partikler: atomer, ioner og molekyler. Når dere jobber med materialer, tenker dere kanskje ikke så mye på atomer og molekyler, men disse partiklene er faktisk grunnlaget for egenskapene til de forskjellige materialene dere jobber med. Partiklene tiltrekkes av hverandre og holder sammen i større eller mindre grad. Dette «samholdet» er med på å gi materialene sine typiske egenskaper.
Diskuter
Hvilke materialer er viktige i ditt framtidige yrke?
Det er mange forskjellige måter å dele inn materialer i grupper på. Hensikten med slike grupperinger kan være å samle materialer med lignende egenskaper. Da blir det lettere å få oversikt, og man kan fokusere på å bli kjent med egenskapene til de enkelte gruppene.
Diskuter
- Under har vi satt opp én måte å gruppere materialer på. Hvilke egenskaper er det tatt utgangspunkt i med denne inndelinga, tror dere?
- Hvilke andre måter å dele inn materialer på kjenner dere til?
- Hvorfor brukes ulike systemer, tror dere?
I yrket ditt er det sikkert mange situasjoner der du følger en helt bestemt prosedyre. Det er kanskje gitt på forhånd hvilke materialer og stoffer du skal bruke, og hvordan du skal behandle dem.
I noen yrker er det flest slike situasjoner. I andre yrker er det færre faste prosedyrer, og du må oftere vurdere hvilke materialer du skal bruke.
Uansett yrke vil du havne i situasjoner der du må gjøre egne vurderinger. Kanskje du til og med skal lage noe ingen noensinne har laget før! Kanskje det materialet du hadde tenkt å bruke, ikke er tilgjengelig, og du må finne en erstatning? Noen ganger er det flere materialer som egner seg. Da må vi vurdere flere egenskaper opp mot hverandre, slik som funksjonalitet, pris, utseende og hvor bærekraftig materialet er.
Dessuten er produkter og prosedyrer i stadig utvikling. For å kunne utvikle og forbedre produkter trenger vi kunnskap om og erfaring med de stoffene vi allerede kjenner til, og de nye materialene som utvikles og oppdages.