Skip to content
Article

Harddisk

Harddisken tar vare på data også når maskinen er slått av. Det finnes to hovedtyper. Den nyeste heter SSD og er basert på samme teknologi som minnebrikker. Den tradisjonelle harddisken er elektromekanisk. Prisen varierer med størrelse og kvalitet.

En SSD-harddisk (Solid State Drive) er bygd på flashminne og fungerer i prinsippet på samme måte som en minnepinne. Den er noe dyrere enn mekaniske disker, men har til gjengjeld mye høyere lese- og skrivehastigheter. SSD-disker er blitt populære på grunn av lite støy, meget høy ytelse og at de ikke har noen mekaniske deler. En vanlig løsning er å bruke SSD til operativsystem og ha fillageret på mekaniske disker, komplettert med skylagring og eksterne disker. Man vil som regel forbedre responstiden i en datamaskin mye ved å bytte ut en mekanisk disk med en SSD-disk, noe som kan gjøre en treg maskin langt raskere.

Hvor mye harddiskplass man har behov for, er avhengig av bruksområdet. Er man en ivrig fotograf og tar høyoppløselige bilder, er behovet stort for både lagring og sikkerhetskopiering. Det kan ofte være vanskelig å anslå hvor mye man har behov for, men det positive med harddisker er at man kan utvide ved behov.

Hvordan installere ny SSD i en datamaskin (Komplett.no).

PCI-E-harddisker monteres rett i PCIE-spor på hovedkortet, og ikke med SATA-kabel slik som SSD-disker og mekaniske disker.

Skifte av harddisk

Harddisken er den komponenten som kanskje er enklest å skifte. Det er få kabler å ta hensyn til, og den er robust og tåler litt mer fysisk påkjenning. Vi bør selvsagt også her være påpasselig med ESD-sikring (sikring mot statisk elektrisitet). Komponentene i en datamaskin er sårbare, og et elektrisk støt kan gjøre at du må kjøpe nye komponenter. Vær derfor påpasselig med å bruke utstyr for dette, for eksempel en armlenke. Det er også lurt å ikke gå med syntetiske klær når man jobber med elektronikk, da de har en tendens til å generere statisk elektrisitet. Vi må også behandle harddisken forsiktig og passe på å sette den skikkelig fast i maskinen.

Hvordan en harddisk er montert, varierer en god del fra kabinett til kabinett og løsning til løsning. I noen maskiner blir den montert rett inn i skinner som er tilpasset diskens størrelse, og i andre løsninger er diskene kanskje montert i diskmonteringssett som lar oss samle flere disker i én løsning. Når vi bruker slike sett, er det nok å montere disken i diskskuffen. Diskskuffen er produsert slik at den skal passe med resten av systemet, og disken blir automatisk koblet til idet vi monterer diskskuffen i diskmonteringssettet.

Hva man velger her, er litt avhengig av hvilken løsning man har. På nye disker har man også mulighet for flere typer strømtilkobling, både flatkabel og molex (gammel versjon). Om mekaniske harddisker monteres feil i kabinettet eller i diskmonteringssettet, kan det lett skape støy og vibrasjoner. Dette bør vi unngå. Vi kan forebygge støy og vibrasjoner ved å bruke vibrasjonsdempende monteringssett eller gummierte skruer.