Skip to content
Task

Kvikksølv i fisk og skalldyr

Undersøk innholdet av kvikksølv i fisk og skalldyr i et område nær deg.

Kartet under gir informasjon om kvikksølvinnholdet i fisk, krabbe og skalldyr på mange steder i Norge.

Bruk kartet og informasjonen som ligger i det til å undersøke situasjonen i nærheten av der du bor eller et annet sted du har tilknytning til.

Tips til bruk av kartet

  • Du kan åpne kartet i et eget vindu hos miljødirektoratet. Velg Vannmålinger – kjemi og biologi under Ferskvann.
  • Ved flere av lokalitetene er det i tillegg til kvikksølvinnhold gjort målinger av andre miljøgifter og pH i tillegg til observasjoner av arter. Klikk på den lokaliteten du vil undersøke. Her finner du måledata i regneark øverst til høyre ("Eksporter alle måledata for vannlokaliteten").

    Vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis finnes målinger på alle lokaliteter.

Oppgaver

  1. Kartet viser "grenseverdier satt for hele økosystemet". Hva er en grenseverdi?
  2. Hva tror du menes med "grenseverdier for hele økosystemet"?
  3. Kvikksølvinnholdet måles i mg/kg v.v. Finn ut hva dette betyr.
  4. Finn ut hvilke grenseverdier som gjelder for kvikksølv i ferskvannsfisk.
  5. Velg en art og noen lokaliteter. Presenter observasjonene i en grafisk framstilling. Kommenter likheter og forskjeller, og forsøk å finne forklaringer på disse. Finner du lokaliteter der grenseverdiene er overskredet? Hvorfor er det kvikksølv i fiskevann langt oppå fjellet?
  6. Les kostholdsrådene som Mattilsynet har gitt om ferskvannsfisk: "Ferskvannsfisk og kvikksølvforurensing" på matportalen.no
    1. Hva går rådene ut på?
    2. Hvilken betydning har rådene for en som fisker til eget bruk?
    3. Hvilken betydning har rådene for en som selger fisk til andre?
    4. Du fanger ti abborer som hver har en våtvekt på 200 gram. En klassekamerat fanger én abbor som har en våtvekt på to kilogram. Begge fiskene er fanget i det samme vannet. Hvilken av fangstene er tryggest å spise med tanke på innhold av miljøgifter?

Related content