Skip to content
Experiment

Forsøk: Lag din egen hudkrem

Lag din egen hudkrem og få erfaring med hvordan fett- og vannløselige stoffer kan blandes.

Hensikt

I dette forsøket skal du lære hvordan du kan lage en enkel hudkrem.

Innledning

Ordet kosmetikk kommer fra det greske ordet kosmetikos, som betyr kunsten å pynte. Basis for mange kosmetiske produkter er en emulsjon, som er en kombinasjon av to stoffer, som normalt ikke er blandbare med hverandre, og som derfor danner to faser.

Kremen lages av en fettfase og en vannfase som bindes sammen med en emulgator. Her er emulgatoren trietanolamin.

En emulgator er et stoff som der hvert molekyl har en del som er fettløselig og en del som er vannløselig, slik at emulgatoren danner en slags bro mellom fettfasen og vannfasen.

Framgangsmåte

  1. Vei 1,0 g trietanolamin i et 250 mL begerglass. Tilsett 5,0 g glyserol og 30 ml vann.
  2. Vei 20 g kokosfett, 5 g parafinolje og 5 g stearinsyre i et annet 250 ml begerglass.
  3. Sett begge begerglassene på en kokeplate og varm forsiktig til temperaturen blir 70 oC i begge begerglassene, mens du rører med en glasstav.Her må du være forsiktig slik at blandingen i begerglass 2 ikke støtkoker. Husk brillene!
  4. Når temperaturen er ca. 70 oC i begge glassene, tas de av platen.
  5. Hell innholdet i begerglass 1 over i begerglass 2 og rør i blandingen med en glasstav hele tiden til temperaturen er under 40 oC.
  6. Tilsett noen dråper parfyme eller aromaolje og ha kremen over i et lite glass med lokk eller noe tilsvarende.
  7. Finn på et navn på hudkremen din og lag en innholdsfortegnelse. Skriv navn og innholdsfortegnelse på en merkelapp som du limer på glasset.

Resultater og spørsmål

  1. Kremen kan oppbevares i omkring tre måneder i kjøleskap, men bare en måneds tid i romtemperatur. Hvorfor holder kremen seg lenger hvis den står i kjøleskap, tror du?
  2. Hvilke stoffer utgjør fettfasen i denne kremen?
  3. Hvilke stoffer utgjør vannfasen i denne kremen?
  4. Hvordan tror du det påvirker egenskapene til kremen hvis du endrer på mengdeforholdet mellom stoffene i fett- og vannfasen?
  5. Kremen har begrenset holdbarhet fordi den ikke inneholder noen konserveringsmidler. Hvilken funksjon har et konserveringsmiddel?
  6. Hudkremer og majones er eksempler på emulsjoner. Jobb videre med emulsjoner og finn ut hva det er. Hvilke andre eksempler på emulsjoner finner du?

Related content

Task and activities
Emulsjoner og miceller

Undersøk egenskaper til vannløselige og fettløselige stoffer, og finn ut hvilke egenskaper en emulgator har.