Tang og tare – sanking og produksjon
Lærer gjennomgår hvilke arter som egner seg til matlaging, og hva det er viktig å huske på når dere skal sanke.
Finn et egnet sted for sanking, ta med dere utstyr, og sank det dere finner av spiselige arter.
Tang og tare må brukes kort tid etter sanking. Derfor må dere bli enige om dere har tid til å lage noe av tangen og taren umiddelbart etter sanking. Alternativet er å fryse den ned eller tørke den for så å lage noe av den senere.
Klassen deles inn i fire grupper som får hver sin oppgave:
gruppe 1: forrett
gruppe 2: hovedrett
gruppe 3: dessert
gruppe 4: bakverk
Hver gruppe skal finne oppskrifter basert på oppgaven dere har fått, og det dere har sanket. Lag en arbeidsplan.
Alle gruppene produserer rettene sine på kjøkkenet og presenterer dem for hverandre på en buffé eller som en "sharing". Formålet er at alle skal få smake på alle rettene.
Har noen tilberedt eller smakt mat med tang og tare før?
Hvordan synes dere rettene med disse råvarene smakte?
Kan dere beskrive smaken?
Mange mener at tang og tare er en svært bærekraftig ressurs som bør bli en naturlig del av kostholdet til både dyr og mennesker. Er dere enige eller uenige?
Hva tror dere må til for at tang og tare skal bli en del av norsk hverdagskost?