Skip to content

Subject Material

Råmasser

En råmasse består av mandler, sukker/melis og eggehvite. Marsipan og kransekakemasse er eksempler på råmasse, men også makroner lages av de samme ingrediensene.
Festpyntet kransekake med hvite sløyfer og norske flagg. Foto.
Open image in new window

Ingredienser i en råmasse

Mandler

Det kan brukes både skåldede og uskåldede mandler i en råmasse. Det er mulig å få kjøpt ferdig skåldede og malte mandler. Hvor stor andel mandler det er i produktet, påvirker konsistens og smak.

Søtstoff

Melis er det mest brukte søtstoffet i en råmasse. Flytende glukose og sukker kan også brukes.

Eggehvite

I produksjon på et kjøkken blir ofte eggehviter til overs. Bruk av eggehviter til produksjon av en råmasse er derfor en fin måte å bruke opp rester på. Eggehviten kan også ha vært fryst før den brukes i en råmasse.

Smakstilsetning

I tradisjonelle råmasser som marsipan og kransekake er det mandel og sukker som er det framtredende i smaksbildet. I makroner brukes smakstilsetninger som sitron, sjokolade og kaffe.

Ferdige produkter

De fleste kjøkken bestiller i dag ferdige kransekakemasser og marsipan. Marsipan finnes i mange forskjellige farger.

Makroner

Makroner er ikke en tradisjonell råmasse, men lages av de samme ingrediensene som kransekaker og marsipan. Makroner kan lages med litt hvetemel i smeten, men også glutenfri, med bare mandelmel.

Fem glutenfrie makroner pakket som gave i cellofan med grønt bånd. Makronene har forskjellige farger: gul, rosa, blå, grønn og brun. Foto.
Open image in new window
CC BY-SAWritten by: Einar Martin Kålen.
Last revised date 10/30/2020

Learning content

Masser