Skip to content
Article

Sterkvin (hetvin)

Sterkvin eller hetvin er forskjellige betegnelser på det samme. Sterkvin inneholder fra 15 til 22 prosent alkohol. Som du kanskje husker om svakvin, ble gjærsoppen drept om alkoholen kom over 14 prosent. Derfor er grensen mellom sterk- og svakvin satt ved 15 prosent.

Om vi skal få en druevin over 15 prosent, må den altså tilsettes vinsprit. Man kan lage fruktvin over 15 prosent uten å tilsette sprit, men da med kultivert gjær. Sterkvin deles i to hovedgrupper: naturlig og aromatisert. Naturlig sterkvin er vanlig hvitvin eller rødvin som tilsettes vinsprit og lagres på forskjellige måter. De mest kjente er sherry, portvin og madeira. Det finnes en rekke andre, men vi skal bare ta for oss disse som er de mest brukte.

Aromatisert sterkvin blir i tillegg til sprit tilsatt urter eller aromastoffer. Her er det også mye forskjellig, men vi skal bare se på de mest kjente av vermut og aperitiffer.

Servering av sterkvin

Et godt vinglass har stilk og stett og er tulipanformet. Det vil si at det svinger litt inn mot toppen. Innsvingningen av glasset gjør at aromaen ikke forsvinner for fort ut av det, og stilken er til å holde i så vi ikke varmer opp vinen med hånden. I tillegg bør glasset være klart og gjennomsiktig slik at man kan vurdere fargen på vinen.

Glasset som skal brukes til sterkvin, er litt mindre enn glassene til svakvin og rommer rundt 20–30 cl vin. Når vi serverer sterkvin, er det vanlig å servere det i en mengde av 6 cl.

Anbefalt serveringstemperatur for sterkvin er

  • 12–14 °C for portvin og madeira

  • 10–14 °C for sherry

CC BY-NC-SA 4.0Written by: AS Vinmonopolet .
Last revised date 06/11/2021