Skip to content
Article

Arbeidsforhold

Bygg- og anleggsarbeid blir utført av mange ulike typer bedrifter. De kan være spesialisert innenfor bare ett fag eller dekke flere fagområder. De som utfører arbeidet, kan også ha varierende tilknytning til det firmaet som har det faglige ansvaret.

Arbeidsforhold, lovverk og reguleringer

Når vi deltar i arbeidslivet, betyr det at vi har en form for stilling der vi mottar betaling for utført arbeid.

Ordet arbeidsforhold er satt sammen av ordene arbeid og forhold. Her vil betalingen vi får, utgjøre en sentral del, og forholdene vi jobber under, en annen sentral del.

Arbeidsgiver og arbeidstaker

Du har kanskje hørt om arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner, som NHO og LO. Denne typen organisasjoner skal ta vare på arbeidsgivers eller arbeidstakers rettigheter og plikter i et arbeidsforhold. Til å styre dette har vi Arbeidstilsynet, som kontrollerer om bedrifter driver lovlig.

Alle arbeidsgivere og arbeidstakere plikter å følge arbeidsmiljøloven, som er en del av HMS-arbeidet for alle organisasjoner og bedrifter. I tillegg til å følge loven må alle bedrifter kunne dokumentere at de faktisk gjør det.

Fast ansettelse

For å sikre at arbeidsforhold og god opplæring skal bli ivaretatt, er det best at du som arbeidstaker har en trygg tilknytning til bedriften i form av fast ansettelse. Dette vil gi et mer stabilt og forutsigbart arbeidsforhold. I utgangspunktet skal alle arbeidstakere ansettes fast, men det er en del unntak fra denne regelen, for eksempel ved vikariat eller tidsbegrensede oppdrag.

Bemanningsforetak

På flere store byggeprosjekter er det slik at entreprenøren som står for produksjonen, ikke har nok egne ansatte til å utføre jobben. De kan da leie inn personell fra bemanningsforetak. De som blir leid inn, er ansatt i bemanningsforetaket, men har krav på samme lønn og vilkår som de som arbeider for entreprenøren. Når du er utleid til en annen bedrift gjennom et bemanningsforetak, er det fortsatt bemanningsforetaket som er arbeidsgiveren din. Vilkår for innleid arbeidskraft er regulert i arbeidsmiljøloven.

Et bemanningsforetak har ingen faglig ledelse og heller ikke ansvar for opplæring. Ofte er det korte kontrakter for den som blir leid ut. Når leiekontraktsperioden er over, har ikke firmaet som leide inn arbeideren, lenger noe ansvar for denne personens rettigheter, slik de har for egne ansatte. Er du ansatt i et bemanningsforetak, er det heller ikke sikkert at du har krav på lønn dersom foretaket ikke har noen å leie deg ut til. Det er heller ikke sikkert at du har samme krav på lønn under sykdom.

Selvstendig næringsdrivende

Noen går videre og velger å registrere seg som selvstendig næringsdrivende etter å ha tatt fag- eller svennebrev. Du kan være ansatt i eget foretak, men du har ikke de samme rettighetene som du ville hatt hvis du var ansatt i en annen bedrift. Du må for eksempel tegne sykepengeforsikring hos NAV hvis du skal få utbetaling under sykdom.

Tar du på deg oppdrag i egen regi, må du sørge for at enkeltpersonforetaket ditt er registrert i merverdiavgiftsregisteret. Du må selv sørge for å sette av penger til skatt og pensjon. Tar du på deg oppdrag som du ikke fører regnskap og melder inn merverdiavgift for, kalles det svart arbeid. Svart arbeid er forbudt, og det vil heller ikke gi den som får utført arbeidet, noen garanti for kvaliteten på det som er utført. Det utføres av likevel svart arbeid i bygg- og anleggsbransjen for enorme summer hvert år.

Det er enkelt å starte et enkeltpersonforetak, men det er viktig å tenke på at du er personlig ansvarlig for bedriften. Foretaket eies av en fysisk person, og risikoen for økonomiske konsekvenser kan derfor bli stor. Det bør alltid vurderes hvilken organisasjonsform man velger. I mange tilfeller vil det være tryggere å starte et AS (aksjeselskap), men her stilles det igjen flere formelle krav.

Nyttige lenker

Related content

Subject material
Lønn

De vanligste typene lønn i bygg- og anleggsbransjen er akkordlønn og timelønn.

CC BY-SA 4.0Written by: Magne Vågsland, Haldor Hove and Marius Weum Stick.
Last revised date 03/07/2023