Skip to content
Article

Forplantningssystemet

Forplantningssystemet består av kjønnsorganene og de cellene og hormonene som produseres her. Kjønnsorganene bidrar til effektiv overføring av kjønnsceller, og dermed til økt sjanse for vellykket befruktning. I tillegg har de følsomme områder som kan gi en behagelig følelse ved stimulering.

Kjønnsorganer til nytte og glede

Kjønnsorganene våre produserer hormoner i tillegg til å lage og lagre kjønnsceller. Hos kvinner brukes også deler av kjønnsorganet til å ta vare på fosteret under svangerskapet.

Biologisk sett er hensikten med forplantningen å føre arten videre. Men i tillegg til å sørge for overføring av kjønnsceller har kjønnsorganene følsomme områder som kan gi en behagelig følelse når de berøres (stimuleres). Det gjør at vi får lyst til å ha sex. Dette kan skje i kombinasjon med inntrykk fra andre sanser, for eksempel hvis vi ser noe vi blir seksuelt opphisset av.

Sex kan være alle handlinger som gjør deg seksuelt opphisset, og omfatter ikke bare samleie.

Kvinnens kjønnsorganer

De ytre kjønnsorganene hos kvinner er hodet til klitoris og kjønnsleppene. Skjeden, livmoren, egglederne og eggstokkene kan vi ikke se på utsiden. Disse hører dermed til de indre kjønnsorganene hos kvinner.

Ytre kjønnsorganer

  • klitoris

  • kjønnslepper

Indre kjønnsorganer

  • skjede (vagina)

  • livmor

  • eggledere og eggstokker

Klitoris

Klitoris består av et klitorishode og to greiner med svampvev som fylles med blod og svulmer opp når kvinner blir seksuelt stimulert. Den er kvinnens parallell til mannens penis. Klitoris er et veldig følsomt organ og viktig for at kvinnen skal bli seksuelt opphisset. Det er bare en liten del av klitoris, det såkalte klitorishodet, som er synlig.

Kjønnslepper

Klitoris, urinrørsåpningen og vaginalåpningen er omgitt av hudfolder – de ytre og indre kjønnsleppene. I puberteten dekkes de ytre kjønnsleppene av kjønnshår. Dypt inne i kjønnsleppene finnes det svampvev som kan svulme opp, og kjertler som kan skille ut en væske ved seksuell stimulering. Utseendet på kjønnsleppene varierer mye fra person til person.

Kjønnslemlestelse

I noen land i Afrika og Asia kan klitoris og deler av indre kjønnslepper bli skåret vekk. Andre ganger kan deler av kjønnsleppene bli sydd sammen. Dette kalles kjønnslemlestelse, og det er forbudt i Norge og mange andre land.

Kjønnslemlestelse er en praksis som er kulturelt forankret. Det finnes ingen medisinsk begrunnelse for kjønnslemlestelse, og det medfører varig skade på kvinnen.

Les mer om kjønnslemlestelse: https://kjonnslemlestelse.nkvts.no/

Skjede (vagina)

Skjeden er en kanal på omtrent ti centimeter. Den forbinder de ytre og indre kjønnsorganene hos kvinnen. Muskulaturen i skjeden er veldig tøyelig. Det gjør at skjeden kan utvide seg betydelig når kvinnen føder.

Livmor

Livmoren er en muskel på størrelse med en pære. Den danner et hulrom som munner ut i to eggledere. Innsiden er kledd med ei slimhinne som endrer seg gjennom menstruasjonssyklusen.

Visste du at …?

Platon var en av de største filosofene i antikkens Hellas. Han hadde mange gode idéer, men noen ganger tok han helt feil også. Han hevdet blant annet av livmoren var et dyr som kunne bevege seg rundt i kvinnen og forårsake sykdom.

Eggledere og eggstokker

Egglederne går ut til hver side på toppen av livmoren. De ender i en traktformet struktur med frynsete kant. Denne trakten fanger opp egg som blir frigjort fra eggstokken. Alle egganleggene dannes på fosterstadiet. Hos kjønnsmodne kvinner modnes ett egg hver måned.

Mannens kjønnsorganer

De ytre kjønnsorganene hos menn er penis og pung. I pungen ligger testiklene, bitestiklene og deler av sædlederne. Selv om disse organene ligger i pungen, regnes de som indre kjønnsorganer, siden vi ikke kan se dem.

Ytre kjønnsorganer

  • penis

  • pung

Indre kjønnsorganer

  • testikler og bitestikler

  • sædleder og urinrør

Penis

Penis omslutter urinrøret og består av to såkalte svamplegemer. Når penis blir seksuelt stimulert, fylles svamplegemene med blod. Penis går da fra å være slapp til å bli stiv og oppreist (ereksjon), slik at det kan gå sæd gjennom urinrøret når mannen får utløsning. Når penis er slapp, kan urin passere gjennom urinrøret når menn tisser. Størrelsen og formen på penis varierer mye fra person til person, både når den er slapp og når den er stiv.

Penishodet er tuppen av penis og det mest følsomme området på penis. Penishodet er dekket av forhud, som kan trekkes fram og tilbake.

Omskjæring

Ved omskjæring av gutter blir forhuden fjernet. Dette er en praksis som er vanlig i enkelte kulturer og religioner.

Pung

Pungen består av hudfolder som har form som en sekk, og inneholder testiklene, bitestiklene og starten på sædlederne. Funksjonen til pungen er å holde temperaturen i testiklene to til tre grader lavere enn resten av kroppen. For at sædcellene skal utvikle seg, må temperaturen være omtrent tre grader lavere enn kroppstemperaturen på 37 grader.

Testikler og bitestikler

Testiklene produserer sædceller og hormoner, og de består av mange tynne og snodde sædkanaler.

Hver dag kan det produseres flere hundre millioner sædceller. Utviklingen av sædcellene tar cirka ti uker, og den siste delen av modningen foregår i bitestiklene.

Sædledere og urinrør

Ved utløsning blir sædcellene som ligger lagret i bitestiklene og første del av sædlederen, transportert gjennom sædlederen og ut i urinrøret. På veien ut blander sædcellene seg med væske fra blant annet .

Utvikling av kjønnsorganene

Kjønnsorganene til både menn og kvinner har lik utvikling i livmoren, helt til hormonet testosteron blir skilt ut. Testosteron gjør at vev utvikler seg til mannlige kjønnsorganer. Fravær av testosteron vil gi kvinnelige kjønnsorganer. Vevet som blir til klitoris hos kvinner, er det samme vevet som utvikler seg til penis hos menn. Tilsvarende utvikler vevet som blir til kjønnslepper hos kvinner, seg til pungen hos menn.

Strukturer som tilsvarer hverandre hos kvinner og menn

Kvinner

Menn

Ytre kjønnslepper

Pung

Klitoris

Penis

Eggstokk

Testikkel

Kilder

Helsedirektoratet. (2022). Zanzu, min kropp i ord og bilder. Hentet 17. februar 2022 fra https://zanzu.no/no/

Holck, P. og Nesheim, B.-I. (2021, 27. oktober). Kjønnsorganene. I Store medisinske leksikon. Hentet 7. februar 2022 fra https://sml.snl.no/kj%C3%B8nnsorganene

Holck, P. (2021, 23. august). Pungen. I Store medisinske leksikon. Hentet 7. februar 2022 fra https://sml.snl.no/pungen

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. (u.å). Veiviseren om kjønnslemlestelse. Hentet 17. februar 2022 fra https://kjonnslemlestelse.nkvts.no/

OpenStax. (2018, 28. mars). Human Reproductive Anatomy and Gametogenesis. Hentet fra https://openstax.org/books/biology-2e/pages/11-2-sexual-reproduction

Sex og samfunn. (u.å.). Omskjæring. Hentet 17. februar 2022 fra https://sexogsamfunn.no/kropp/omskjaering/