Skip to content
Article

Entringstillatelse

Å gå inn i (entre) en tank eller et lukket rom er en arbeidsoperasjon som krever mye forarbeid og tilrettelegging, avhengig av hvilken type tank eller lukket rom man skal inn og jobbe i.

Sentralt i emnet

  • gass- og O₂-måling

  • SJA og AT nivå 1

  • sperrebånd og entringsvakt

  • radiokommunikasjon

Behov for inspeksjon, reparasjon eller renhold og vedlikehold er de vanligste årsakene til at vi skal entre en tank. Før vi kan gjøre jobben, må vi søke om og gå gjennom arbeidsoppdraget med en sikker jobb-analyse ().

Norsk olje og gass har utarbeidet en anbefalt retningslinje som beskriver hvordan forberedelsene og sikkerhetstiltakene skal utføres. Hvert enkelt operatørselskap lager prosedyrer for arbeidsutførelse ut fra den anbefalte retningslinjen.

Norsk olje og gass: 088 – Norsk olje og gass. Anbefalte retningslinjer for Felles modell for arbeidstillatelser (AT)

  • HMS DIREKTIV 2 ENTRING

  • Regelverk for entring (BP)

    Forberedelser

    Det første vi må gjøre, er å finne ut hvilket innhold som har vært i tanken. Det må vi vite for å kunne sette inn riktige tiltak for sikkert arbeidsmiljø.

    Deretter skal vi utarbeide en SJA, der alle involverte i arbeidslaget, , den områdeansvarlige og verneombudet skal være til stede. SJA-dokumentet skal følge en arbeidstillatelse nivå 1, som er et krav til entringsoppdrag. Gjennomgangen skal følge standard sjekkpunkter for å sikre at alle innløp til tanken er fysisk avstengt, slik at det ikke er mulig å fylle tanken mens noen jobber i den. I tillegg skal sjekkliste for entringsvaktens plikter også gjennomgås i SJA-møtet.

    Tanken kan være i et område hvor folk ferdes hele tida. Derfor er det viktig å sperre av området med rødt og hvitt sperrebånd. I tillegg til sperrebånd skal det alltid være minst én entringsvakt på utsiden av tanken. Du skal aldri entre en tank eller et lukket rom uten å forsikre deg om at entringsvakten er til stede og har forstått oppgavene sine. Det skal være radiokontakt mellom dem som er i tanken og arbeider og entringsvakten.

    Sjekk av tanken

    Når alle papirer er signert og godkjent, ventiler er avstengt, og sperringer er på plass, må vi sjekke tanken for eventuelle gasser. Vi sjekker om det er nok oksygen til at noen kan oppholde seg i tanken, eller om man må lufte ut før man kan entre. Dette gjør vi med en gassmåler, og det skal gjøres like før entringen.

    Samarbeid for Sikkerhet: Pusteluft og åndedrettsvern. SfS Anbefaling 09N/2017

    Entring av tanken

    Det er vanlig at spesialtrent personell utfører de første målingene. Har de mulighet til å måle tanken uten å entre den, er det absolutt en fordel. Om de må entre tanken for å få tatt de nødvendige målingene, skal de bruke .

    Verdiene skal noteres på arbeidstillatelsen. Når de første målingene er gjort og alt er klart til å entre tanken, er det viktig at de som skal inn i tanken, har med seg gassmåler. Gassverdiene i tanken kan endre seg, og da vil gassmåleren varsle ved lys og lyd.

    Uansett hvor mange tiltak som settes inn for å gjøre arbeidet sikkert, er det ikke garantert at det er nok. Forskjellige ting kan skje som gjør at vi ikke klarer å fange opp verdiendringer på gassmåleren, eller at den går tom for strøm (om den er batteridrevet). Da kan det oppstå uønskede hendelser, og personer som oppholder seg i tanken, kan av forskjellige årsaker miste bevisstheten. Det kan også oppstå andre situasjoner som det er viktig å melde fra om. Om uhellet er ute, må entringsvakten ta ansvar og kjenne sine arbeidsoppgaver.

    Entringsvaktens arbeidsoppgaver

    Entringsvakten skal holde øye med og være i kontakt med dem som er inne i tanken. Det første entringsvakten må gjøre ved en uønsket hendelse, er å varsle sentralt kontrollrom (). Det er viktig å være nøyaktig i informasjonen som gis.

    Hvor er det, hva har hendt, hvilken støtte er nødvendig? Er det en fysisk skade, eller er det snakk om noen som har mistet bevisstheten?

    Deretter må entringsvakten tenke på sin egen sikkerhet når han eller hun skal hjelpe den eller dem som oppholder seg i tanken. Dersom det har skjedd noe med verdiene i tanken, skal entringsvakten ikke entre tanken uten å ha friskluftsmaske på seg. Når entringsvakten har fått på seg nødvendig utstyr, kan han eller hun entre tanken og gi hjelp som kan gjøres på stedet. Det kan være å få på personen en friskluftsmaske eller gi andre typer førstehjelp.

    Når det kommer mer personell til unnsetning, kan arbeidet med å få personen eller personene ut av tanken starte. Om bord på installasjonene er det spesialutstyr til denne typen redningsarbeid. Bruk verneutstyret, og tenk på egen sikkerhet i alle redningssituasjoner.