Skip to content
Work Assignment

Støping av komposittplate til rekkert

På mange skoler er bordtennis en populær aktivitet. I dette prosjektet skal vi produsere en bordtennisrekkert der noen av delene er laga av resirkulert materiale. Rekkerten kan produseres til eget bruk eller som et produkt for salg i en elevbedrift. Vi starter med plata til rekkerten.
Her får du en innføring i selve støpeprosessen. Video: Torbjørn Nordvik Helgesen / CC BY-SA 4.0

Materialene til komposittplata

Å lage ei komposittplate er i grunnen ganske enkelt: Vi metter en fiberduk med limstoff og legger lag på lag med fiberduk til vi har fått den tykkelsen vi ønsker.

Limstoffet består av to flytende komponenter som stivner når de blandes sammen. I vårt tilfelle bruker vi en plantebasert herdeplast. Når vi jobber med herdeplaster, må vi alltid lese databladet til produktet nøye og bruke anbefalt verneutstyr.

Bindestoffet (limet) i ei komposittplate kaller vi for matrise. Fiberduken kaller vi armering fordi den fungerer omtrent på samme måten som armeringsjernet i betong. De vanligste materialene i komposittplater er karbonfiber og glassfiber, men i dette prosjektet skal vi bruke bomullstekstiler.

Framgangsmåte

Vi beskytter arbeidsborda med et plastunderlag og starter med å forberede støpeformen, som her er to stålplater. De må pusses ned slik at de får ei jevn overflate. Jo finere pussesvamp vi bruker, jo jevnere overflate får de ferdige platene. Når platene er pussa, legger vi på et lag med slippmiddel. Slik unngår vi at stålplatene blir limt fast til komposittplata vi skal lage.

Fiberduken klipper vi opp i like store rektangler som vi legger klare på et eget bord ved siden av arbeidsbordet. Vi trenger tre lag for å få ei plate på omtrent 4 mm tykkelse.

Vi legger også fram alt vi trenger av utstyr, som limrulle, blandekopp, rørepinne og pensel. Da er vi klare for å støpe og kan begynne å blande limstoffet. Vi bruker plantebasert tokomponents-epoksylim som skal blandes med tre deler lim og en del herder. Ifølge databladet er herdetida ett kvarter. Derfor må vi jobbe raskt.

CC BY-SA 4.0Written by: Torbjørn Nordvik Helgesen and Haldor Hove.
Last revised date 06/30/2023