Arbeidet med en kompleks problemstilling
En problemstilling består som regel av flere mindre problemstillinger. Stiller du de riktige spørsmålene til problemet, vil det som regel være nøkkelen til en løsning.
Formuler og prioriter spørsmål som er viktige å finne svar på for kunne løse problemet. Slik avklarer du hvilke deloppgaver selve problemet består av.
Et tankekart hjelper deg å få oversikt over problemstillingen, og til å prioritere hvilke spørsmål du skal begynne å jobbe med. Du kan tegne tankekartet opp med blyant og papir, eller du kan bruke et verktøy på nett.
Flere hoder tenker bedre enn ett. Inviter andre til å bidra med tanker og innspill. Del tankekart eller oversikt over informasjon eller dokumenter med andre og be om innspill. Drøft dine forslag med andre, og få tilbakemeldinger. Da vil du se om du har forstått, eller om andre oppfatter problemstillingen på en annen måte.
Det er viktig å samle et variert utvalg informasjon. Vær kreativ med søkeordene. Jo mer du jobber med søkeord, dess mer ulikt stoff finner du på nettet. Søk andre steder enn bare på google-nettleseren. Bruk "avansert søk"-alternativer. Samarbeid med andre om å finne informasjon.
Prøv å se problemstillingen fra forskjellige synsvinkler. Skriv det med ditt eget språk. Finn synonymer eller formuler uttrykk på en annen måte. Når du omformulerer problemstillingen, kan du også prøve å gjøre det ved å se problemstillingen fra ulike menneskers ståsted. Kanskje må du også gjøre justeringer i tankekartet?
Etter informasjonsinnsamling og diskusjoner med andre er det lurt å gå tilbake til den opprinnelige problemstillingen og reformulere deloppgavene. Etter hvert vil noen deloppgaver falle fra, noe informasjon blir mindre relevant å bruke, og du kommer nærmere en løsning.
Tiden du har til rådighet, og din egen motivasjon, er ofte avgjørende for hvor grundig du får løst problemet til slutt.