Sirkulasjon
Hjertet er en kraftig muskel som trekker seg regelmessig sammen og dermed presser blodet ut i blodårene.
Arteriene har kraftige, elastiske vegger for å klare trykket som oppstår når hjertet trekker seg sammen. Trykkøkningen fra hjerteslagene kan vi registrer flere steder på kroppen - det er dette vi kaller puls.
Kapillærene har svært tynne vegger som blodplasmaet kan passere igjennom. Blodcellene kan ikke passere gjennom kapillærveggene. Når blodplasmaet presses ut av kapillærene, inneholder det stoffer som cellene kan ta opp, som oksygen fra lungene, næringsstoffer fra tarmene og hormoner fra de endokrine kjertlene. Når plasmaet renner tilbake inn i kapillærene har det med seg avfallsstoffer fra cellene.
Kapillærene samles i vener, som har tynnere vegger enn arteriene. I venene er trykket lavere, og transporten av blod i venene er avhengig av at kroppsmuskulaturen arbeider. Et klaffesystem inni venene hindrer blodet i å renne feil vei når musklene slapper av. Venene leder blodet tilbake til hjertet.
Blod er en mangfoldig væske som består av røde og hvite blodceller og blodplasma. De røde blodcellene inneholder hemoglobin og står for transport av oksygen. De hvite blodcellene har en viktig funksjon i immunforsvaret. I blodplasmaet er det en mengde oppløste stoffer som tas opp og avgis etter behov ute i ulike organer og vev.