Næringsstoffer
Vi kan dele næringsstoffene i maten i to hovedgrupper:
- De energigivende næringsstoffene:
- I denne gruppen inngår karbohydrater, fett og proteiner.
- De ikke-energigivende næringsstoffene:
- I denne gruppen inngår vitaminer, mineraler, sporstoffer, vann og andre aktive stoffer.
Næringsstoffene bygger opp og vedlikeholder kroppen vår, og de energigivende kan i tillegg omsettes i kroppen ved forbrenning slik at det blir frigjort energi. Fett er det næringsstoffet som har høyest energiinnhold, 38 kJ/g. Proteiner og karbohydrater inneholder derimot bare 17 kJ/g.
Som tabellen under viser, inneholder norsk kosthold ulike kilder til alle næringsstoffene kroppen trenger. I dag er det svært mange som tar kosttilskudd i form av vitamin- og mineraltabletter. Dette er ikke nødvendig dersom du er frisk og har et variert kosthold. Det eneste unntaket er vitamin D, som det kan være vanskelig å få i seg nok av. Helsedirektoratet anbefaler derfor at alle tar en skje tran eller trankapsler hver dag. Enkelte melkedrikker er tilsatt vitamin D og anbefales både til matlaging og til å drikke.
Enkelte kan også ha behov for jerntilskudd. Dette gjelder særlig kvinner i fruktbar alder. Du bør snakke med legen din eller annet helsepersonell før du begynner med jerntilskudd. Kvinner som planlegger graviditet eller som kan regne med å bli gravide, bør ta et daglig tilskudd på 0,4 mg av B-vitaminet folat.
Vi bør spise litt fra alle matvaregruppene for å få et fullverdig kosthold. Noen av næringsstoffene må vi ha mye av, mens av andre er det nok med bare noen få mikrogram. Alle næringsstoffene utfyller hverandre for å holde kroppen i form.
Tabellen viser funksjonen og kildene til de ulike næringsstoffene.
Næringsstoffer | Funksjon | Kilder |
---|---|---|
Karbohydrat | Gir energi | Brød, mel, poteter, frukt, grønnsaker, sukker og sukrede matvarer |
Protein | Gir energi. Er byggemateriale | Kjøtt og fisk, korn og brød, melk og ost, egg og belgfrukter |
Umettet fett | Gir energi | Nødvendige fettsyrer, oljer, fet fisk og hvitt kjøtt |
Mettet fett | Gir energi | Smør, helmelk, ost og rødt kjøtt |
Vitamin A | Viktig for øyets funksjon. Nødvendig for vekst og utvikling | Gulrot og andre grønnsaker, margarin og smør, lever og leverpostei |
Vitamin B-gruppen | Inngår i enzymer som er nødvendige for nedbryting av karbohydrat, fett og protein | Grønne grønnsaker, brød og kornvarer, melk, ost, kjøtt, fisk og egg |
B-vitaminet folat | Reduserer risikoen for nevralrørsdefekter hos fostre | Grønne grønnsaker, sitrusfrukter, brød og kornvarer |
Vitamin C | Viktig for celler og vev og for opptak av jern | Frukt, bær, grønnsaker og poteter |
Vitamin D | Nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium | Sollys, tran, fet fisk, fiskelever, margarin og smør |
Vitamin E | Viktig for celler og vev | Grønnsaker, kornvarer og olje |
Vitamin K | Viktig for blodets evne til å koagulere | Grønnsaker |
Kalsium | Viktig for skjelett, tenner, muskler og nervesystem | Alle melkeprodukter, grønne grønnsaker og nøtter |
Jern | Er en del av de røde blodlegemene som fører oksygen til cellene | Brød og korn, kjøtt og innmat, poteter |
Kostfiber | Viktig for fordøyelsen | Grønnsaker, poteter, brød og kornvarer |
Vann | Viktig for fordøyelsen og transport av næringsstoffer i kroppen | Drikkevarer. De fleste matvarer inneholder også mye vann |