Skip to content

Tasks and Activites

Bruk av bekken i seng

Bruk av bekken i seng kan være eneste løsning for pasienter med store smerter eller nedsatt mobilitet.
Kvinnelig helsefagarbeider med bekken ved ei seng hvor det ligger en eldre mann. Foto.

Ved bruk av bekken i seng er det veldig viktig at du trygger pasienten gjennom rutiner og kommunikasjon slik at du ivaretar pasientens integritet og intimsone ved å opptre profesjonelt. Du som helsefagarbeider bør være bevissthet på sårbarheten ved nakenhet og kroppens behov for å kvitte seg med avfallsstoffer. Dessuten må du ha evnen til å skape en trygg ramme og ivareta hygieniske retningslinjer.

Individuelt eller i par

  1. Gjør rede for tiltak som minsker faren for infeksjoner og sårdannelser for sengeliggende pasienter i forbindelse med bruk av bekken.

  2. Hvilke funksjonsnedsettelser kan gjøre det formålstjenlig å bruke spissbekken av plast i stedet for bekken av stål?

  3. Behovet for å kvitte seg med avføring kan oppstå plutselig, også idet pasienter med funksjonsnedsettelser sitter oppe. Hvis du vurderer at det er for kort tid til forflytting over til seng eller toalett, kan det være aktuelt å bruke bekken. Beskriv hvilket utstyr og framgangsmåte du som helsefagarbeider ville ha valgt i en slik situasjon.

  4. Les NRK-artikkelen –Sitt riktig på do! Hvordan vil du stille inn pasientsenga ved bruk av bekken, med tanke på det artikkelen understreker om kroppens anatomi?

Praktisk øvelse

Gå sammen i grupper på to eller tre elever, og øv dere på å gjennomføre prosedyre for bruk av bekken.

  1. Gjennomfør øving med vanlig bekken og med spissbekken, både i ryggleie og sideleie. Bytt på rollene som pasient og helsefagarbeider.

  2. Reflekter sammen i gruppa og i klassen etterpå.

    • Hvordan opplevdes det å ligge på bekken i seng?

    • Hvordan opplevdes det å gi og ta bekken i seng?

Related content

Egenomsorg innebærer at en greier å ivareta egen helse gjennom å dekke behov innenfor sine fysiske, psykiske, sosiale, åndelige og kulturelle dimensjoner.

CC BY-SAWritten by: Odd Ragnar Myhr and Siv Stai.
Last revised date 12/10/2021

Learning content

Prosedyrer i grunnleggende sykepleie