Skip to content
Article

Taushetsplikt for helsepersonell

Taushetsplikten innebærer at du som helsefagarbeider ikke kan dele opplysninger om pasienter og brukere uten deres samtykke. Formålet med taushetsplikten er å sikre at personer ikke unnlater å søke helsehjelp av frykt for at uvedkommende skal få tilgang til deres personlige opplysninger.

Nødvendige helseopplysninger

Det er avgjørende for helsetjenesten å få tilgang til nødvendige helseopplysninger for å kunne gi best mulig helsehjelp. Taushetsplikten er viktig for at pasienten skal ha tillit til at opplysninger som gis i forbindelse med helsehjelp, ikke benyttes i andre sammenhenger og utleveres til uvedkommende. I tillegg til helseopplysninger omfatter taushetsplikten også annen taushetsbelagt informasjon. Det kan for eksempel være opplysninger om sosiale relasjoner, smittsomme sykdommer, bruk av rusmidler eller andre forhold som kan ha betydning for den medisinske behandlingen.

Omfang og varighet

Taushetsplikten skal sikre at personlige opplysninger om pasienten ikke kommer på avveie. Taushetsplikten gjelder også mellom helsepersonell. Det innebærer at kun personell som deltar i behandlingen, får opplysninger som er nødvendig for helsehjelpen, og kun dersom pasienten ikke motsetter seg at opplysningene deles. Pasienten må også gi sitt samtykke til at du som helsefagarbeider kan gi opplysninger til pårørende.

Taushetsplikten gjelder for alle opplysninger du får kjennskap til i egenskap av å være helsepersonell, også om dette er opplysninger du får på fritiden. Taushetsplikten gjelder hele livet selv om du slutter i jobben.

Unntak fra taushetsplikten

I særlige tilfeller oppheves taushetsplikten av opplysnings- og meldingsplikt. I henhold til smittevernloven er det unntak fra taushetsplikten for å forhindre spredning av allmennfarlige smittsomme sykdommer, og meldeplikt til meldingssystemet for smittsomme sykdommer.

Som helsepersonell har du plikt til å varsle politi og brannvesen for å avverge alvorlig skade på personer eller eiendom. I tillegg skal du umiddelbart melde fra til barneverntjenesten

  • ved mistanke om at et barn blir eller vil bli utsatt for alvorlig omsorgssvikt
  • når det er grunn til å tro at et barn ikke får nødvendig helsehjelp
  • dersom et barn viser alvorlige atferdsvansker eller misbruker rusmidler
  • ved mistanke om at et barn er eller kan bli offer for menneskehandel

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor er det viktig at pasienter har tillit til at helsepersonell overholder taushetsplikten?
  2. Tenk over mulige situasjoner der en pasient ikke ønsker å oppgi nødvendige opplysninger om seg selv. Skriv ned stikkord om hva årsakene til dette kan være, og diskuter med medelever.
  3. Hvordan kan du som helsefagarbeider gjøre pasienten trygg på at taushetsbelagt informasjon ikke kommer på avveie? Diskuter i klassen.

Kilde

Helsedirektoratet (2018, 28. juni). § 21 Hovedregel om taushetsplikt – Helsedirektorates kommentarer. https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/helsepersonelloven-med-kommentarer/taushetsplikt-og-opplysningsrett/-21.hovedregel-om-taushetsplikt