Fakta om korn
Kornet må ha en viss kvalitet for å kunne brukes til menneskemat (matkorn). Korn som ikke oppnår denne kvaliteten, blir til dyrefôr. Korn er en viktig ingrediens i kraftfôret vi gir til dyra. Korn kan også krosses, det vil si knuses og gis som dyrefôr. Noe korn høstes også som grønnfôr før det er modent. Dette kan du lese mer om i artiklene om husdyrproduksjon.
Det har vært dyrket korn i Norge siden steinalderen. De eldste funnene av hvete og bygg i Norge er 4000–4500 år gamle.
I Norge dyrker vi i hovedsak kornartene bygg, hvete, havre og rug. Det dyrkes også noe spelt og rughvete, som er en krysning mellom hvete og rug. Bygg og hvete er de kornartene det dyrkes mest av.
Det vi importerer av korn, er i hovedsak ulike spesialsorter av hvete (for eksempel durumhvete brukt til spagetti og annen pasta) og kvaliteter som ikke kan dyrkes i vårt klima.
Mer om matkorn
Bakeevnen varierer med kornsortene og er knyttet til gluteninnholdet i kornet. Gluten gjør deigen seig og smidig og binder væske godt.
Kontrollen med matkornet er streng i Norge. Matkorn må tilfredsstille en rekke minimumskrav som myndighetene har fastsatt, og tilleggskrav som er fastsatt i avtaler mellom aktørene i verdikjeden korn–mel–bakervarer.
Alt matkorn som leveres til kornmottak i Norge, gjennomgår en rekke visuelle kontroller og laboratorieundersøkelser. Det tas også systematiske stikkprøver i alle ledd i verdikjeden for å sikre at sluttproduktet har ønsket kvalitet.
Huskelappen
Korn tilhører grasfamilien og har vært dyrket i Norge siden steinalderen.
I Norge dyrker vi hovedsakelig fire kornslag:
- bygg
- hvete
- havre
- rug
Det dyrkes også noe spelt og rughvete.
Korn brukes til mat og fôr.