Skip to content
Lectures and Presentations

Hjelpemidler til hogsten

Hjelpemidlene gjør arbeidet både sikrere og lettere, og de bidrar derfor til at du får gjort den jobben du skal gjøre. Lær deg å bruke hjelpemidlene riktig. Ikke glem at riktig arbeidsteknikk er like viktig uansett hvilke redskaper og hjelpemidler du bruker.

Hoggerbelte

I hoggerbeltet er det plass til det utstyret du trenger.

Brytejern eller fellespett

Dette redskapet setter du inn i hovedskjæret. Det hindrer at treet faller i feil retning, og vi bruker det også for å få treet over ende. Det kan også brukes til å vende en stokk og til å få løs fastfelte trær.

Trampejern

Du setter også trampejernet inn i hovedskjæret som sikring mot at treet skal falle i feil retning. Når du skal få treet til å falle, bruker du føttene på trampejernet, og ikke armene. Sett en fot eller begge føttene på enden av trampejernet, bøy knærne og bruk lårmuskulaturen til å trampe ned. Er treet stort, holder du fast i stammen for å få mest mulig kraft.

Både trampejernet og fellespettet minsker belastningen på kroppen.

Fellekile

Du kan bruke fellekiler i stedet for trampejern og fellespett. De er laget av slagfast plast. Skal du bruke kiler, må du også ha med øks.

Du kan sette en liten fellekile i hovedskjæret slik at treet ikke faller bakpå. Store fellekiler – 20–25 cm lange og 3–5 cm tykke i bakkant – kan brukes når store trær skal felles. To kiler som bankes inn annenhver gang, gir god effekt.

Tømmersaks

Tømmersaksa brukes til lunning – flytting – av mindre tømmerstokker. Rett løfteteknikk er viktig når du bruker tømmersaksa.

Løftekroker

Løftekrokene var mye brukt før under hogst av kappet tømmer. Den lange varianten gjør at du slipper å bøye deg så langt ned når du skal starte løftet.

Løftekrokene kan brukes omtrent som tømmersaksa. Fordelen med kroker er at du må bruke begge hendene når du skal løfte, og du slipper å belaste ryggen skeivt.

Det er en fordel å ha både tømmersaksa og krokene i holdere festet til beltet, så er de tilgjengelige for deg hele tida.

Det er viktig med riktig arbeidsteknikk når du bruker kroker. Dersom kroken glipper, kan du skade deg stygt.

Måleband og klave

Du har bruk for måleband og klave når du skal aptere. Du skal alltid bruke klave og måleband når du skal aptere skurtømmer. Det finnes holdere til både klaven og målebandet, slik at du kan ha dem i beltet.

Verktøy og reservedeler

Når du er ute i skogen på hogst, er det lurt å ha med det vanligste verktøyet du trenger til saga: kombinøkkel, skrujern, rund fil og flat fil, filmal og unbrako/torx til diverse skruer på saga (varierer fra merke til merke). Ei lita tang er det heller ikke dumt å ha med.

Av reservedeler må du ha med ett eller to reservekjeder, sverd, startsnor, tennplugg og noen av de vanligste skruene til saga.

Har du med deg dette, sparer du deg mye tid om noe skulle gå i stykker, eller du må mekke litt.

Du bør også ha ei kombikanne til bensin og kjedeolje. Ha med nok til hele arbeidsdagen, og ha gjerne kanner tilgjengelig for påfylling av kombikanna.

Sikkerhetsutstyr

Du skal ha enkeltmannspakke i brystlomma eller i beltet. Et førstehjelpsskrin bør være i nærheten. Ha alltid med mobiltelefon eller sikringsradio.

Har du trent på førstehjelp? Det er viktig at du vet hva du skal gjøre hvis ulykken er ute!

Oppsummeringsoppgave