Hopp til innhold

Fagstoff

Antenneforsterker

Dersom signalstyrken er lavere enn forskriften krever, må vi installere en forsterker. Denne monteres vanligvis nærmest mulig antenna.
Illustrasjon som viser ei tv-antenne. Fra antenna går det en kabel til en forsterker, og fra forsterkeren går det en kabel til en tv.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ulike typer antenneforsterkere

Det fins en rekke forskjellige antenneforsterkere på markedet. De fleste modellene er beregnet for innendørs montering, men vi har også forsterkere som kan monteres utendørs. Utendørs forsterkere monteres da gjerne på stolpen ved antenna, mens innendørs forsterkere monteres i et et fordelingsskap. Vi bør montere forsterkeren så nær antenna som mulig, for da unngår vi å forsterke eventuell støy som plukkes opp i antennekabelen. Dette gjelder spesielt ved lange kabelstrekk.

Mer avanserte antenneforsterkerne kan ha flere uttak for distribusjon av antennesignalet, samt innebygde filtre og mulighet for å justere signalstyrken. Ved montering er det viktig å vurdere behovet i hvert enkelt tilfelle. Det er også en fordel å forholde seg til kjente forsterkermerker.

Framgangsmåte

Forsterkningen måles i dBμV (desibel mikrovolt), og signalet inn på tv-en bør ligge på mellom 63 og 72 dBμV. Du måler først signalstyrken i siste uttak med en feltstyrkemåler, og deretter finner du rett forsterker ved å regne ut forskjellen mellom krav og signalstyrken du har funnet. Dersom tv-signalet er spredd til flere steder i huset, er det viktig at du sjekker hvert uttak og justerer signalstyrken i forhold til måleresultatene.

Det benyttes både F-konnektor og konvensjonell antenneplugg (han/hun) for terminering på antenneforsterkere. Når det gjelder strømtilførsel, vil de aller fleste forsterkerne kreve tilkobling av 230 volt fra stikkontakten, men det finnes også noen som støtter overganger med 5 volt og 12 volt. Dersom vi benytter en aktiv antenne, vil forsterkeren være innebygd i antennen. Da krever den ofte 230 volt.

CC BY-SASkrevet av Steinar Olsen og Dag Olav Lereim.
Sist faglig oppdatert 03.12.2018

Læringsressurser

Lyd og bilde