Hopp til innhold

Fagstoff

Tilberedning av blomkål

Blomkål er i familie med kål og er en grønnsak vi dyrker mye av i Norge. Sesongen er fra juni til september, så det gjelder å finne tilberedningsmetoder som kan ta vare på den gode smaken utenom sesong.

Visste du at blomkål er kålblomster som vokser sammen? Derav navnet. Den kjøttfulle, kompakte blomsterstanden danner selve blomkålhodet. Oftest finner du blomkålen hvit eller kremfarget, men den dukker også opp i farger som rød, lilla, gul og grønn. Blomkål er rik på vitamin C og kostfiber. Smaken er søtlig, og sødmen forsterkes ved varmebehandling.

Norsk blomkål er en bærekraftig grønnsak. Du kan bruke alt på blomkålen, både stilken, bladene og blomsterhodet. Husk å vaske det godt, fordi det kan inneholde rester av jord.

Oppskrifter

Vi har tatt for oss tre ulike metoder for å tilberede blomkål. Om du kombinerer alle disse tre ulike tilberedningsmetodene, har du laget en rett som står godt alene som en flott vegetarrett. Ellers kan du kalle det en trio av blomkål som grønnsaksgarnityr til en forrett eller hovedrett.

Blomkålpuré

Blomkålpuré er mye brukt, av den enkle grunn at det er et veldig godt tilbehør til mange ulike retter.

Vi kan lage blomkålpuré på flere måter. Blomkålen kan kokes mør i melk, i vann eller stekes mør i ei stekepanne. I denne oppskriften har vi valgt en vegansk variant, fordi det å tilberede vegetariske og veganske retter blir mer og mer vanlig. Selv om meieriprodukter er erstattet med nøtter, får du fortsatt en god og smakfull puré.

En grønnsakspuré bør ha en glatt og smidig konsistens. Hvis grønnsakene ikke er godt nok kokt, kan resultatet fort bli "grøtete" i konsistensen. Husk å kjøre puréen lenge nok i blenderen.

Ingredienser

En klatt med blomkålpuré på en hvit tallerken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

  • 1 blomkål

  • 2 ss solsikkeolje

  • 100 g cashewnøtter

  • ½ l vann

  • salt, sitron og kajennepepper

Framgangsmåte

  1. Rens blomkålen for de groveste bladene (mindre blader egner seg fint til puré). Skjær så blomkålen i grove biter, ta også med stilken.

  2. Ha solsikkeolje i ei stekepanne, og sett på medium varme. Tilsett blomkålen og stek under omrøring til den er gyllen og mør, cirka 15–20 minutter.

  3. Når blomkålen er mør, tilsetter du cashewnøtter og steker i ytterligere 3–4 minutter. Tilsett vann og kok i 5 minutter. Ha det hele i en blender og kjør til puréen er glatt og smidig. Smak til med salt, kajennepepper og noen dråper sitron.

Blomkålpuré egner seg ypperlig som garnityr til et stykke fisk eller kjøtt, eller som en komponent i en forrett eller en ren blomkålrett.

Helbakt blomkål

Når du baker blomkålen i hel form, bevarer du all den gode og naturlige smaken. Du kan tilføre smak både før og etter den er ferdig bakt, og det er bare fantasien som setter grenser. Her skal du lære hvordan du helsteker blomkål, der du tilsetter smak både før, underveis og etter steking. Denne prosessen sørger for at den både blir jevnere stekt og får en finere stekeskorpe.

Ingredienser

En helbakt blomkål deles i to med en kniv. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

  • 1 blomkål

  • 1 hel hvitløk (i fedd som er delt i to, med skall)

  • 100 g smør

  • saft og skall av ½ sitron

  • 1 bunt salvie

  • salt

  • 1 ss hvitvinseddik

Framgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 180 grader.

  2. Smelt smør og tilsett hvitløk. La det koke til smøret er nøttebrunt, og trekk det til side. Tilsett salvie og eddik, smak til med salt.

  3. Rens blomkålen for eventuelle blader. Bladene kan du bruke som for eksempel et garnityr til en salat.

  4. Sett blomkålen i ei ildfast form, og tilsett smøret med hvitløken og salvien. Bak blomkålen i ovnen i cirka 40 minutter. Det er viktig at du øser smøret over blomkålen i ovnen underveis, slik at den gode smaken setter seg. Ta blomkålen ut av ovnen når den er mør.

  5. Del blomkålen i fire båter, og stek den i ei panne sammen med hvitløk og salviesmøret til den er gyllen på begge snittflatene.

Den saftige og møre grønnsaken egner seg både som en egen rett og som et garnityr. Det er smakstilsetninger som er avgjørende for hva du ønsker å servere til.

Syltet blomkål

Den norske blomkålsesongen er kort, men sylting en fantastisk måte å forlenge den på. Selve syltingen tilfører frisket og bevarer den sprø og gode konsistensen.

Ingredienser

Blomkålbiter på et glass med lokk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

  • 1 blomkål

  • saltet vann

  • 200 g sukker

  • 3 dl vann

  • 2 dl eddik

Framgangsmåte

  1. Kok opp sukker, eddik og vann og avkjøl.

  2. Ta bladene av blomkålen, del blomkålen i fine små buketter, og skjær stilken i skiver.

  3. Kok opp vann og salt, ha i alle blomkålbitene og kok til de er møre, cirka 3–4 minutter. Avkjøl blomkålen i isvann, og ha den over i et glass.

  4. Tilsett syltelaken og ha på lokk. Oppbevares på kjøl.

Syltet blomkål er anvendelig og passer til veldig mye forskjellig, for eksempel grillmat, i salater, i supper, som garnityr til både hovedretter og forretter. Smaken er frisk og syrlig.

Håper det smaker!

CC BY-SASkrevet av Kjartan Skjelde.
Sist faglig oppdatert 05.05.2021

Læringsressurser

Tilberedning av grønnsaker