Hopp til innhold

Fagstoff

Dagens meny

Dagens meny forteller hva spisestedet har å by på i tillegg til de faste tilbudene som à-la-carte-meny, lunsjmeny, smårettliste og lignende. Som navnet tilsier, er dagens meny en meny som veksler fra dag til dag.
Foto av kokk som skriver dagens økologiske meny på ei tavle.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ulike tilbud innenfor dagens meny

Innenfor dagens meny kan en finne mange ulike tilbud. Det kan være dagens lunsjmeny eller dagens middagsmeny, som gjerne er en fast meny på fra to til fire retter, hvor gjestene selv velger hvor mange retter de ønsker.

Det kan også være bare en lunsjtallerken som tilbys som dagens lunsj. En lunsjtallerken kan være en koldanretning, en fiskerett eller en kjøttrett. Noen har én dagens rett som brukes både til lunsj og middag. Dette er gjerne en rett det tar kort tid å tilberede, og som kan anbefales til gjester med begrenset tid.

Dagens meny har mange fordeler

Fordelen med en dagens meny er at kjøkkenet har stor valgfrihet. Hvis kjøkkenet har store mengder av en bestemt råvare på lager, kan dagens meny være et godt tilbud som gjør at kjøkkenet får brukt opp denne råvaren. Kanskje har kjøkkenet fått tilbud om et parti med overmodne tomater til en gunstig pris som de ønsker å tilby som dagens rett i form av tomatsuppe. Eller kanskje har kjøkkensjefen komponert en ny oppskrift som man ønsker å prøve ut blant gjestene før man setter den på den faste à-la-carte-menyen. Dagens meny kan gi større valgmulighet til stamgjester som besøker spisestedet regelmessig.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 21.06.2021

Læringsressurser

Menytypene