Beaujolais
Topografien i Beaujolais varierer med kupert i nord og flatt i sør. Jordsmonnet er granittholdig jord. Druesorten er gamay.
Betegnelser
De beste vinene kommer fra nord, og her har ti landsbyer rett til å bruke betegnelsen cru på sine viner. De nest beste vinene har betegnelsen Beaujolais-villages, som har kraftigere stil og karakter enn vinene fra sør, som har betegnelsen Beaujolais-supérieur.
Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau er en spesiell rødvin som drikkes svært ung uten å ha vært lagret verken på fat eller flaske. Vinen blir frigitt for salg andre torsdagen i november samme høst som vinen er laget. Dette har gitt vinen mye omtale, og den har blitt populær. Det er delte meninger om vinen. Noen mener at den er uferdig, tynn og har gjærsmak, andre mener den har en sjarmerende fruktig og frisk smak som en blanding av banan og kirsebær. Vinen serveres lett avkjølt (ca. 10–12 °C). De lette og fruktige vinene fra Beaujolais egner seg godt til lette retter av lyst kjøtt som kalv, svinefilet og fjærfe.
Mâconnais
Distriktet Mâconnais ligger nord for Beaujolais, rundt byen Mâcon. Jordsmonnet består av kalkrik jord på en berggrunn av kalkstein. Klassifiseringen er som i Beaujolais med village- og supérieur-bestemmelsen, men har ingen crus. Mâconnais er mest kjent for sine hvitviner av chardonnay-druen. Vinene er tørre og friske. Rødvinene lages av gamay-druen og ligner på Beaujolais-vinene, men er fyldigere.