Hopp til innhold

Fagstoff

Lovene i oljevirksomheten

Myndighetene har utarbeidet en petroleumslov som forvalter ressursene på norsk sokkel. I tillegg er arbeidere og miljøet beskyttet gjennom arbeidsmiljøloven og forurensningsloven.

Sentralt i emnet

  • Petroleumsloven
  • Arbeidsmiljøloven
  • Forurensningsloven

Oljen og gassen på norsk sokkel er en naturressurs som eies av den norske staten.

Myndigheter

I Norge er Stortinget den lovgivende forsamling som vedtar lover og lovendringer. Norsk lov er det øverste regelverket som styrer folk, land og ressurser. Språket er veldig presist i lovene, derfor utarbeides det som skal utdype og forklare lovens intensjon (hensikt). Forskriften er støttedokument til loven og vedtas hos Kongen i statsråd, departementet eller annet organ som skal forvalte forskriften.

Oljedirektoratet (OD) ble opprettet i 1972 og skulle forvalte olje- og gassressursene på norsk sokkel på vegne av myndighetene.

I 2004 ble arbeidsmiljø- og sikkerhetsoppgavene skilt ut fra OD, og Petroleumstilsynet (Ptil) ble opprettet. Ptil har siden hatt med all petroleumsvirksomhet på norsk sokkel og i mottaksanlegg, raffineri og gasskraftanlegg på land.

Petroleumstilsynet skal kontrollere og sørge for at loven, regler og forskrifter som er relevante for den norske petroleumsvirksomheten, blir fulgt.

Lover

De viktigste lovene for petroleumsvirksomheten er petroleumsloven, arbeidsmiljøloven og forurensningsloven.

Petroleumsloven

Petroleumsloven slår fast at staten eier petroleumsressursene på norsk sokkel og gir føringer for god utnyttelse av ressursene. Loven beskriver sentrale virkemidler for å sikre statlig styring av ressursene, som utvinningstillatelser.

Utvinningstillatelse

En utvinningstillatelse gjelder et avgrenset område innenfor rutenettet (blokker) som sokkelen er delt inn i. Tillatelsen inkluderer aktiviteter som leteboring, produksjon og transport av olje og gass. Utvinningstillatelsen omtales ofte som lisens. Tillatelsen er tidsavgrenset, ofte 30 år.

Olje- og energidepartementet utlyser og tildeler slike tillatelser. Søkeren må være kvalifisert, det betyr at selskapene er godkjent som operatør og leverandør innen petroleumsvirksomheten og registrert som skattebetalende firma i Norge. Selskapene som får utvinningstillatelse, forplikter seg til å gjennomføre aktivitetene og driften i henhold til norsk lov.

Petroleumsloven er altså enkelt sagt en lov som beskriver rettighetene til å forvalte petroleumsressursene våre.

Arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljølovens formål er å sikre trygge arbeids- og ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet. Loven skal også sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, og den skal bidra til et inkluderende arbeidsliv. Loven gjelder for all offentlig og privat virksomhet i Norge.

Deler av arbeidsmiljøloven erstattes av rammeforskriften for arbeid på norsk kontinentalsokkel. Blant annet gjelder det bestemmelsene om alminnelig arbeidstid, som er definert i rammeforskriften § 37.

Forurensningsloven

Forurensningsloven skal verne det ytre miljøet mot forurensning, påvirke for å redusere eksisterende forurensning, redusere mengden avfall og fremme bedre avfallshåndtering.

Loven skal sikre en forsvarlig miljøkvalitet, slik at forurensning og avfall ikke fører til helseskade, går utover trivsel eller skader naturens evne til produksjon og selvfornyelse. Loven gjelder for all offentlig og privat virksomhet i Norge.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Anna Aabø. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 01.09.2021

Læringsressurser

Sikkerhet på norsk sokkel