Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Endring av livsstil

En sunn livsstil kan gi deg bedre helse og livskvalitet. Som fagarbeider innen helse- og oppvekstfag skal du i tillegg til å ta vare på di egen helse også jobbe for å bedre både andres helse og folkehelsa. Hvordan står det til med levevanene dine?
Ei gruppe unge mennesker trener utendørs. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

For at du som fagarbeider skal kunne veilede brukere av helse- og oppveksttjenester om livsstilsendringer, må du ha kunnskap om faktorer som påvirker helsa.

Del 1. Din helse og livsstil

  1. Gjør deg kjent med nettsida Lev på Helsenorge. Dette er Helsedirektoratets anbefalinger og råd om hvordan du kan få ei bedre helse. Skriv ned stikkord for

    1. råd for bedre psykisk helse

    2. kostrådene

    3. fysisk aktivitet

    4. søvn og hvile

    5. råd om tobakk

    6. alkoholbruk

  2. Hvordan er livsstilen din sett opp mot rådene fra Helsedirektoratet? Skriv stikkord for de samme punktene som i oppgave 1.

  3. Ønsker du å endre på noen levevaner for å bedre helsa di? Ta en kikk på eksempelet på plan for livsstilsendring, og bruk verktøyet under til å lage en plan for hva du ønsker å endre. Husk at det er lurt å ta for seg en ting om gangen.

Eksempel på plan for Livsstilsendring

Faktor

Problem

Mål

Tiltak

Frist

Evaluering av tiltak

Har det virket?

Hvorfor eller hvorfor ikke?

Skal tiltakene endres?

søvnveldig trøtt på morgenensove 7 til 8 timer hver natt

1. leggetid kl. 22.30

2. droppe skjerm etter kl. 21

3. ikke sove altfor lenge i helga

1. okt.

1. okt.: bedre, men fortsatt trøtt på mandager. Vanskelig å sovne søndag kveld etter å ha sovet lenge. Mye aktivitet på Snapchat etter leggetid.

Nye tiltak etter høstferien:

1. alarm kl. 9 i helgene

2. alle varsler skrudd av mellom kl. 21 og 7

3. lese papirbok eller høre på lydbok

Start med å skrive hva som er dagens situasjon, mål for endringen, tiltak som skal settes i verk og en dato for evaluering om noen uker. På evalueringsdatoen kan du finne fram planen og evaluere tiltakene, kanskje må du sette inn nye tiltak dersom du ikke har nådd målet helt.

Del 2. Motivasjon til livsstilsendring

Som fagarbeider innen helse- og oppvekstfag skal du veilede og motivere brukere til å endre levevaner for å forebygge livsstilssykdommer.

  1. Velg deg et av yrkene innen helse- og oppvekstfag som du ønsker å utdanne deg til. I hvilke situasjoner kan det være behov for at du skal veilede brukere om endring av levevaner knyttet til punktene du jobbet med i del 1? Bruk noen minutter til å tenke og notere stikkord på post-it-lapper.

  2. Gå i gruppe sammen med medelever som valgte det samme yrket som deg. Hver elev presenterer en av sine lapper etter tur, fortsett runden til alle har presentert alle lappene sine.

  3. Bli enige om en av situasjonene som dere har fått presentert i gruppa, og lag en plan for hvordan dere kan veilede og motivere brukeren i denne situasjonen til livsstilsendringer. Bruk samme skjema som dere brukte for deres egen livsstilsendring i del 1.

Del 3. Evaluer en periode med livsstilsendring

På datoen du satte i del 1, henter du opp igjen dokumentet ditt med plan for livsstilsendring. Sett opp målene du hadde, og vurder disse i evalueringsdokumentet.

Relatert innhold

Det du spiser, påvirker helsa di. Følg rådene som Helsedirektoratet har gitt ut, ved å spise sunt og variert kombinert med fysisk aktivitet.

Å være i bevegelse og fysisk aktivitet er bra for oss. Det bedrer den fysiske helsa, den psykiske helsa og kognitive funksjoner i hjernen.

CC BY-SASkrevet av Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 16.08.2022

Læringsressurser

Livsstil